Salut,
Esti pasionat de tuning si masini ? Inregistreaza-te .
Avem nevoie de administratori si moderatori , ce interesati sa-si faca propiul topic la sectiunea "Cerere Staff" sau sa-mi trimita un PM.
Cei cu care suntem in parteneriat vor beneficia de mai multa reclama si promovare in diferite metode pe langa forumul nostru, gen facebook , site-uri de tuning etc. asta fiind din partea noasta.
Tuning Staff
Salut,
Esti pasionat de tuning si masini ? Inregistreaza-te .
Avem nevoie de administratori si moderatori , ce interesati sa-si faca propiul topic la sectiunea "Cerere Staff" sau sa-mi trimita un PM.
Cei cu care suntem in parteneriat vor beneficia de mai multa reclama si promovare in diferite metode pe langa forumul nostru, gen facebook , site-uri de tuning etc. asta fiind din partea noasta.
Tuning Staff
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.



 
AcasaAcasa  PortalPortal  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Termeni tehnici

In jos 
3 participanți
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3
AutorMesaj
Sorin
sofer avansat
sofer avansat
Sorin


<b>Masina</b> Masina : bmw e30
<b>Mesaje</b> Mesaje : 253
<b>Credite</b> Credite : 283
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 07/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 34
<b>Localizare</b> Localizare : on the road!

Termeni tehnici - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 3 Icon_minitimeVin Noi 25, 2011 11:48 am

sa continue lista maestre SmileSmile
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 3 Icon_minitimeVin Noi 25, 2011 11:57 am

Imi place cand elevii mei ma pun la incercare SmileSmileSmileSmileSmile

Torsiunea la franare - procedura folosita in special la testele de performanta, pentru a creste acceleratia unei masini echipata cu transmisie automata. Se realizeaza prin apasarea ferma cu piciorul stang a pedalei de frana, turarea motorului si apoi eliberarea pedalei de frana. Torsiunea la franare este efectiva in special la motoarele turbo.
Tourer - autoturism neacoperit cu patru sau mai multe locuri. Primele modele nu aveau nici un fel de parti protectoare laterale, dar, ulterior, ele au fost echipate cu paravane sau perdele laterale detasabile. Fabricatia acestui model a incetat in anul 1930.
Tractiune pe fata - puterea motorului este distribuita rotilor din fata. Tractiunea pe fata este superioara celei pe spate atunci cand conditiile de drum sunt proaste. De asemenea, habitaclul este optimizat deoarece componentele tractoare sunt concentrate in partea din fata a masinii.
Tractiune pe spate (RWD, Rear Wheel drive) - rotile din spate primesc toata puterea motorului. Tractiunea pe spate ofera o manevrebilitate si accelerare superioara fata de tractiunea pe fata. In conditii de drum neprielnice, tractiunea pe spate este inferioara tractiunii pe fata datorita faptului ca greutatea aflata pe rotile tractoare este mai mica.
Tractiune pe toate rotile (AWD, All Wheel Drive) - toate cele patru roti sunt actionate de motor. Sistemele AWD sunt superioare celor 4WD (tractiune pe 4 roti) deoarece primele pot fi folosite indiferent de starea drumului. Sistemele AWD folosesc un diferential central care permite rotilor din fata si celor din spate sa se invarta la viteze diferite. AWD asigura o tractiune mult mai buna decat tractiunea pe fata sau pe spate.
Transmisie - sistemul de cuplare a vitezelor prin care puterea motorului este transmisa la roti. Scopul sistemului de cuplare a vitezelor este de a mentine un maxim de putere a motorului exercitata asupra rotilor, in orice moment, de la pornirea motorului si pana la atingerea unor viteze superioare. Marea majoritate a transmisiilor au 3-6 viteze. Motorul, prin intermediul vilbrochenului, ar invarti prea repede rotile si, de aceea, transmisia reduce rotatiile pe minut si permite motorului sa puna in miscare rotile. Transmisia manuala foloseste un schimbator de viteze. Transmisia automata foloseste in mod obisnuit turbine si un lichid pentru a transmite puterea de la motor la roti. Miscarea rotationala a lichidului de transmisie transfera puterea de la vilbrochen la roti. Diverse rapoarte de transmisie sunt necesare pentru a mentine operarea eficienta a motorului. Un raport mai scazut (de exemplu, viteza intai sau a doua) asigura o forta de torsiune maxima pentru a pune in miscare masina. Un raport mai ridicat (de exemplu, viteza a patra sau a cincea) permite mai putine rotatii pe minut pentru viteze adecvate autostrazilor. In general, cu cat rapoartele de transmisii sunt mai putine, cu atat mai putin eficienta este functionarea motorului.
Transmisie automata - transmisie care se schimba automat in functie de viteza, incarcatura si conditiile de drum. De asemenea, se mai numeste si cutie de viteza automata. Poate fi electrica sau hidraulica.
Transmisie manuala - mecanism de la directia masinii cu schimbator de viteza care este folosit pentru a varia puterea si impulsul de rotatie trimise la rotile tractoare. Transmisia manuala consta intr-o maneta pe care soferul o actioneaza odata cu pedala de ambreiaj pentru a trece dintr-o viteza in alta.
Transmisie prin curea - sistem prin care actionarea de la cutia de viteza ajunge la roti prin intermediul unor curele de piele sau de cauciuc ale rotilor de transmisie.
Transmisie prin lant - transmisia de la un arbore la altul prin intermediul unei roti dintate aflate pe fiecare arbore. Rotile sunt legate de un lant care antreneaza dintii rotilor.
Transmisie selectiva - transmisia manuala conventionala din zilele noastre, la care fiecare viteza poate fi selectata direct, diferita de transmisia progresiva de la primele autovehicule, la care vitezele trebuiau selectate in ordine.
Traversa cauciucata - element de structura pozitionat lateral care este atasat de caroserie sau de sasiu cu ajutorul unor izolatori de cauciuc care au rolul de a absorbi socurile. Datorita componentelor precum suspensiile cu suruburi si barele transversale, inginerii din industria constructiilor de masini pot reduce zgomotul si/sau impactul caroseriei cu un drum accidentat.
Treapta masinii - tablie orizontala, lunga, pozitionata sub usile masinii care este folosita de pasageri pentru a urca in vehicul.
Triciclu - unul dintre primele automobile aparute care avea trei roti de bicicleta si o carcasa din tevi de otel.
Turbina cu gaze - motor cu combustie interna, care are o parte mobila numita rotor care are o paleta cu zimti. Aerul este comprimat de primul set de zimti si trimis camerelor de combustie din care gazele de esapament sunt trimise catre ceilalti zimti, generand astfel putere. Procesul este cat se poate de silentios datorita absentei exploziilor interne si al pistoanelor.
Turbocompresor - este un tip de compresor a carui roata de compresie este actionata de o turbina care se roteste in gazele de esapament. Avantajul e reprezentat de faptul ca energia e gratuita. Dezavantajul este ca trebuie sa existe o cantitate de gaze de esapament pentru a antrena turbocompresorul, caci altfel apare turbo-gaura, iar motorul capata cu greu putere. Din aceasta cauza sistemul turbo s-a impus doar la motorul diesel, care dispune de o cantitate mai mare de gaze de esapament (deoarece si aerul care nu mai este necesar paraseste motorul prin teava de esapament).
Turbodefazare - termen folosit la turboincarcatoare si care desemneaza intarzierea dintre momentul in care este apasata pedala de acceleratie si timpul in care motorul dezvolta puterea necesara.
Turboincarcator - dispozitiv performant de incarcare pus in functiune de gazele de esapament ale motorului. Turbina, propulsata de gazele fierbinti din conducta de evacuare, invarte compresorul. Compresorul mareste admisiunea de aer care, combinata cu combustibil aditional, produce mai multa putere. Turboincarcatoarele folosesc intodeauna compresoare centrifuge care functioneaza eficient la viteze rotationale mai mari, produse de turbina de evacuare.
Turometru - instrument care indica numarul de rotatii pe minut ale motorului.
Twin Spark - denumirea firmei Alfa Romeo pentru motoarele cu aprindere dubla.
Ulei - uleiul de motor este de diverse tipuri: SAE 5W-30, 10W-30, 10W-40, etc. De exemplu, uleiul de tip 10W-30 se va scurge precum uleiul usor de tipul SAE 10 la temperaturi scazute. W (winter - iarna) inseamna ca este un ulei de iarna. 30 este temperatura de functionare a motorului. Vascozitatea scazuta la temperaturi mici permite uleiului sa circule mai rapid si sa protejeze partile vitale ale motorului. Uleiul cu vascozitate ridicata, la temperaturi mari, previne contactul direct dintre partile metalice ale motorului.
Ulei sintetic - ulei care nu este obtinut din titei. Uleiul sintetic asigura o protectie superioara a motorului, comparativ cu uleiul mineral traditional, dar costa si de 3-5 ori mai mult decat acesta.
Unghi de alunecare - diferenta unghiulara dintre directia in care se invarte un pneu si planul rotii. Unghiul de alunecare este cauzat de indoirea peretilor interiori ai pneului si ai suprafetei de rulare. O relatie liniara intre unghiurile de alunecare si fortele de virare indica un pneu usor de controlat.
Unghi de fuga a rotilor - unghiul dintre o linie verticala si axa de directie a masinii atunci cand se priveste masina din lateral, masurat in grade si minute.
Unghiul de bracaj - unghiul dintre planul circumferintei unei roti si o linie verticala, masurat in grade si minute. Partea de sus a rotii se inclina spre interiorul masinii atunci cand unghiul are o valoarea negativa si spre exterior atunci cand unghiul este pozitiv.
Valvetronic - cursa ventilului la masinile BMW, la care reglarea umplerii motorului nu se mai face prin intermediul unei comenzi de putere, ci prin ventile, fara trepte. Prin aceasta tehnica de reglare, cei de la BMW obtin o economie de combustibil de pana la 10%.
Vanos - numeste BMW comanda variabila a axei cu came. Prin rotirea in faze a axei cu came se combina capacitatea de antrenare la turatie mica cu un randament ridicat.
Vascozitatea - este consistenta unui mediu fluid. La temperatura camerei, apa e putin vascoasa, iar mierea e inalt vascoasa. Importanta la alegerea uleiurilor de motor, subordonate diverselor clase de vascozitat.
Vehicul concept - vehicul de serie modificat prin introducerea de noi concepte de design si folosit la evaluarea fezabilitatii functionale de mediu.
Vehicul cu emisie scazuta de gaze (LEV, Low Emission Vehicle) - vehicule care se incadreaza intr-un standard de emisii de gaze care este mult mai riguros decat cel impus de Agentia Europeana de Control al Emisiilor de Gaze. Multi producatori, printre care si Honda, comercializeaza vehicule pe benzina cu emisie scazuta de gaze.
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Sorin
sofer avansat
sofer avansat
Sorin


<b>Masina</b> Masina : bmw e30
<b>Mesaje</b> Mesaje : 253
<b>Credite</b> Credite : 283
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 07/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 34
<b>Localizare</b> Localizare : on the road!

Termeni tehnici - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 3 Icon_minitimeVin Noi 25, 2011 11:58 am

tie mai mare dragu nu?!?!?! SmileSmile
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 3 Icon_minitimeVin Noi 25, 2011 12:04 pm

Oarecum da , imi mareste energia in a posta si nu numai Razz

Vehicul de mare tonaj - vehicul (camion) ce cantareste intre 11 si 15 tone, aici fiind incluse si camioanele de teren.
Vehicul de teren - vehicul destinat utilizarii pe teren neamenajat sau accidentat (de exemplu, vehiculele folosite in constructii sau agricultura).
Vehicul de tonaj mediu - vehicul care cantareste intre 6 si 11 tone.
Vehicul electric - masini, autobuze, autodube sau camioane care folosesc ca sursa de energie sisteme electrice exclusive sau hibride.
Vilbrochen - arborele care transforma miscarea liniara a pistoanelor in miscare rotativa. Vilbrochenul este legat de transmisie
Visco-cuplajul - este folosit in special de masinile cu tractiune integrala pentru a cupla flexibil axul din fata si din spate. Pot aparea neconcordante intre turatiile din fata si din spate, dar la rasucirea totala a unui ax, visco-cuplajul transfera puterea la axul cu aderenta la carosabil mai buna.
Voiture Legere ("masina usoara", din franceza) - masina usoara, in special folosita pentru cursele de masini, care se incadreaza intre masinile grele si voiturette. Termenul este folosit rar pentru a descrie masinile de serie si nu a mai fost utilizat dupa anul 1914.
Voiturette ("masinuta", din franceza) - unul dintre primele automobile de oras aparute, cu doua locuri. Denumirea a fost folosita prima oara de Leon Bollee si apoi utilizata pentru orice automobil mic.
Volant - un disc masiv din fier sau otel greu, atasat in partea din spate a vilbrochenului pentru a furniza o forta centrifuga suficienta.
Zona de testare a franelor - suprafata intinsa si neteda folosita pentru diverse teste de manevrabilitate.

Lista a luat sfarsit.Daca aveti vreo nelamurire aici e zona unde intrebati sau stiti un cuvant mai controversat si nu stiti ce inseamna dezvaluiti-l aici si noi va ajutam.
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Dragomir
sofer avansat
sofer avansat
Dragomir


<b>Masina</b> Masina : mercedes e320
<b>Mesaje</b> Mesaje : 324
<b>Credite</b> Credite : 392
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 09/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 33
<b>Localizare</b> Localizare : intre scaun si volan.

Termeni tehnici - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 3 Icon_minitimeVin Noi 25, 2011 12:05 pm

felicitari pentru mnuca depusa si informatiile ce ni le-ai dat multumim cheers
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 3 Icon_minitimeVin Noi 25, 2011 12:07 pm

Cu placere ,a fost o nimica toata Wink
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Sorin
sofer avansat
sofer avansat
Sorin


<b>Masina</b> Masina : bmw e30
<b>Mesaje</b> Mesaje : 253
<b>Credite</b> Credite : 283
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 07/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 34
<b>Localizare</b> Localizare : on the road!

Termeni tehnici - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 3 Icon_minitimeVin Noi 25, 2011 12:12 pm

felicitari razvanneee si multumim pentru tot !!!!!!!!!!!
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 3 Icon_minitimeVin Noi 25, 2011 1:56 pm

O nimica toata , ms tuturor si cu cea mai mare placere va dezvalui cele mai interesante subiecte si folositoare in acelasi timp bineinteles Wink
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Continut sponsorizat





Termeni tehnici - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 3 Icon_minitime

Sus In jos
 
Termeni tehnici
Sus 
Pagina 3 din 3Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Masini & Tuning :: Discutii generale masini-
Mergi direct la: