Salut,
Esti pasionat de tuning si masini ? Inregistreaza-te .
Avem nevoie de administratori si moderatori , ce interesati sa-si faca propiul topic la sectiunea "Cerere Staff" sau sa-mi trimita un PM.
Cei cu care suntem in parteneriat vor beneficia de mai multa reclama si promovare in diferite metode pe langa forumul nostru, gen facebook , site-uri de tuning etc. asta fiind din partea noasta.
Tuning Staff
Salut,
Esti pasionat de tuning si masini ? Inregistreaza-te .
Avem nevoie de administratori si moderatori , ce interesati sa-si faca propiul topic la sectiunea "Cerere Staff" sau sa-mi trimita un PM.
Cei cu care suntem in parteneriat vor beneficia de mai multa reclama si promovare in diferite metode pe langa forumul nostru, gen facebook , site-uri de tuning etc. asta fiind din partea noasta.
Tuning Staff
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.



 
AcasaAcasa  PortalPortal  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Termeni tehnici

In jos 
3 participanți
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3  Urmatorul
AutorMesaj
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMar Noi 22, 2011 1:32 am

Sa traiesti Wink

Aspiratie normala - motor care preia aerul sau "respira" fara ajutorul unui compresor de supraalimentare sau al unui turbocompresor.
Atenuator de soc - un amortizor elastic folosit pentru a rigidiza treptat suspensia, pe masura ce aceasta atinge punctual maxim de comprimare.
Automobil - vehicul motorizat pe patru roti pentru transportul de pasageri care are o capacitate ce nu depaseste 10 locuri. In aceasta categorie intra masinile de politie si cele de curse, dar nu si masinile de salvare sau cele mortuare.
Autoturism - vehicul cu patru roti in care sunt incluse si autodubele, vehiculele sport si utilitare.
Ax oscilant - tip de suspensie independenta, in partea din spate a masinii, ce foloseste semiarbori care au articulatii cardanice la capetele din interior, de ambele parti ale diferentialului.
Axa de directie - linia care intersecteaza pivotii de directie superiori si inferiori de la roata virata. La o masina cu suspensii rigide, axa de directie este definita de linia formata la capatul de sus de suportul lonjeronului si la cel de jos de articulatia sferica.
Baia de ulei - spatiul de la blocul motor, de sub vilbrochen, in care uleiul se scurge.
Baie uscata a carterului - tip de motor cu combustie interna in care uleiul de ungere este stocat intr-un rezervor separat sau intr-un radiator de racire si nu in carterul motorului. Uleiul este pompat la motor de catre pompe separate.
Bara de torsiune - tip de arc care se rasuceste pe masura ce este comprimat sau intins. Arcurile barei de torsiune sunt simple si robuste si sunt folosite in sistemul de suspensii.
Bara stabilizatoare - element de suspensie (folosit in fata, spatele sau in ambele capete ale masinii) care reduce alunecarea masinii, rezistand oricarei miscari verticale neuniforme dintre cele doua roti la care este conectat. Bara stabilizatoare nu afecteaza rigiditatea suspensiei atunci cand ambele roti sunt deviate in mod egal in aceeasi directie. Bara stabilizatoare sporeste manevrabilitatea vehicului, crescand stabilitatea in curbe si la manevre bruste. Marea majoritate a vehiculelor au bare stabilizatoare in fata. Barele stabilizatoare aflate atat la rotile din fata cat si la cele din spate pot reduce si mai mult alunecarea masinii.
Baril (bbl) - atunci cand se face referire la automobile, acesta se refera la carburatoare. "2bbl" inseamna ca acel carburator are 2 jicloare de combustibil. Numarul de jicloare determina cantitatea de combustibil pe care carburatorul o poate furniza. Un carburator tip 4bbl poate asigura mai mult combustibil decat unul similar de 2bbl.
Berlina - termen din timpul celui de-al doilea razboi mondial care descrie o masina de lux, cu geamuri mici care permiteau pasagerilor sa priveasca afara fara a putea fi observati din exterior.
Bi-Litronic - denumire a firmei Bosch pentru un far cu xenon care emite faza mica si faza mare din aceeasi sursa.
Bila de recirculare - mecanism de directie in care arborele de directie pune in functiune o roata melcata care, la randul ei, face ca un bloc metalic cu dintii sa se miste inainte si inapoi. Rulmentii cu bile reduc frecarea dintre roata melcata si bloc. In timpul ce blocul se misca, dintii sai pun in functiune o roata dintata care legata de coloana de directie care, la randul ei, pune in miscare timoneria de directie.
Blocare - momentul in care un cauciuc incepe sa patineze in timpul franarii. Forta maxima de franare a unui cauciuc este dezvoltata atunci cand acesta este pe punctul de a se bloca. Deci distanta de franare cea mai scurta apare atunci cand rotile din fata si cele din spate ating punctul de blocare simultan. Acest lucru se intampla destul de rar datorita conditiilor variabile de drum si de tractiune si, de cele mai multe ori, rotile din fata se blocheaza inainte sau dupa cele din spate. Blocajul rotilor din fata este mai stabil decat cel al rotilor din spate.
Blocare opusa - tehnica in care volanul este indreptat in alta directie decat directia de mers a masinii. Blocarea opusa este folosita pentru a controla masina la supravirare, cand partea din spate a masinii oscileaza prea mult.
Blow-by - termenul pentru gazele ce trec in timpul arderii din cilindru pe langa piston si ajung in incaperea axului motor. Ele sunt evacuate prin aerisirea incaperii axului motor catre canalul de introducere a aerului.
Brat oscilant - parghie cu pivot care transmite actiunea tachetului la tija supapei. Miscarea in sus a tachetului este transformata in miscare in jos a tijei supapei.
Brat trenant - element de suspensie ce consta intr-o parte longitudinala care pivoteaza si care are un butuc de roata atasat rigid de capatul care treneaza. Un brat trenant indeajuns de rigid poate asigura pe deplin pozitia rotii. Este similar unui brat semi-trenant, cu singura exceptie ca axa de pivotare este strict perpendiculara pe linia centrala longitudinala a masinii.
Bucsa - un element simplu de suspensie, in general compus din doua tuburi de otel coaxiale legate printr-un manson de cauciuc. Libertatea de miscare a bucsei in diverse directii atenueaza efectul unui drum dificil si manevrabilitatea masinii.
Bujie - bujia transforma energia inalta intr-un arc care face legatura intre electrozi. Arcul face ca amestecul de benzina-aer sa se aprinda, sa extinda si sa furnizeze energie prin apasarea pistonului.


Ultima editare efectuata de catre Razvan in Mar Dec 20, 2011 5:35 am, editata de 1 ori
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Dragomir
sofer avansat
sofer avansat
Dragomir


<b>Masina</b> Masina : mercedes e320
<b>Mesaje</b> Mesaje : 324
<b>Credite</b> Credite : 392
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 09/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 33
<b>Localizare</b> Localizare : intre scaun si volan.

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMar Noi 22, 2011 1:33 am

prea interesant mai cheers multumim
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMar Noi 22, 2011 1:40 am

Cabrioleta - un alt termen folosit pentru masina decapotabila. Producatorii europeni denumesc modelele decapotabile Carbriolet sau Cabrio. Masina decapotabila are un plafon care poate fi coborat si doua sau patru locuri.
Cadru - structura de baza, de tip punte, a masinii care sustine si pozitioneaza caroseria si partile mecanice importante ale masinii.
Cal-putere (CP) - unitatea de masura pentru puterea produsa de un motor. Puterea efectiva sau puterea de franare (CP) si kilowatii (KW) sunt unitatile standard. Cu cat caii-putere sunt mai multi, cu atat vehiculul poate atinge o viteza mai mare. Un motor obisnuit de 3.0 L 24 V V-6 dezvolta o putere de franare de 190 CP la 5000 rotatii pe minut. Un motor de 24 V V-6 poate dezvolta o putere de franare si de 190 CP deoarece poate accelera mai bine decat unul similar de 12 V V-6. Un cal-putere este egal cu 75 de kilogrammetri pe secunda.
Calcai si varf - tehnica de trecere intr-o viteza inferioara in timpul franarii, care necesita ca soferul sa apese in acelasi timp toate trei pedalele unei masini cu transmisie manuala. Pentru a trece intr-o viteza inferioara folosind tehnica ?calcai si varf?, soferul trebuie sa apase cu varful piciorului drept pedala de frana si, in timp ce continua sa franeze, foloseste calcaiul sau partea laterala a aceluiasi picior pentru a impulsiona acceleratia, marind rotatia pe minut a motorului, in timp ce trece intr-o viteza inferioara. Piciorul stang apasa pedala de ambreiaj. Procesul se desfasoara dupa cum urmeaza: se apasa frana cu piciorul drept, se calca ambreiajul cu piciorul stang, se trece intr-o viteza neutra, in tot acest timp frana fiind calcata, se da un impuls scurt acceleratiei cu partea laterala sau cu calcaiul piciorului drept pentru a tura motorul, se trece intr-o viteza inferioara, se da drumul la ambreiaj, se ridica piciorul dupa pedala de frana. Aceasta tehnica este foarte greu de manuit, dar exersand, poate fi pusa in aplicare in mai putin de o secunda. Acest proces ajuta ca fluxul de putere al motorului sa fie optim si asigura o viata mai lunga a transmisiei.
Cama - dinte extern sau partea cea mai exterioara a unui arbore rotitor. Cama este folosita pentru a transmite miscarea la un moment determinat in cadrul rotatiei arborelui.
Camera de combustie - - spatiul care ramane deasupra cilindrului atunci cand pistonul se afla in pozitia fixa de sus. Aici are loc arderea amestecului de combustibil si aer. Deoarece aici au loc arderile, forma si designul acestei camere poate afecta puterea, consumul de combustibil si emisiile de la motor.
Camera de combustie sferica - camera de combustie sferica, aflata in partea de sus a cilindului motorului. Forma sferica asigura o eficienta ridicata deoarece fortele de explozie sunt directionate catre piston de catre suprafata curbata a camerei de combustie.
Camion usor - vehicul care cantareste mai putin de 6 tone.
Canal de evacuare - pasajul aflat in partea superioara a cilindrului care conduce gazele de la supapa de evacuare la colectorul de evacuare.
Capacitatea cubica - volumul cilindrului masurat intre partea fixa de sus a pistonului si cea de jos. Se masoara in centimetri cubi sau toli (inch) cubi.
Capota - partea de la masina care se ridica si care acopera motorul.
Carburator - un mecanism prin care aerul si combustibilul sunt atomizati si introdusi la motor. Acesta masoara proportia adecvata de combustibil si aer pentru a forma un amestec si variaza raportul dintre ele in functie de motor. Aerul suflat prin jicloarele de combustibil se transforma intr-un amestec de aer-combustibil care este ars la cilindri. Carburatoarele se foloseau la majoritatea masinilor inainte de 1985. In prezent se foloseste injectia.
Carcasa tubulara - carcasa unei masini, construita din tevi sudate. Carcasele tubulare sunt mai usor de fabricat in cantitati mici comparativ cu carcasele unitare.
Caroserie - coachwork in engleza, carrosserie in franceza, Karosserie in germana, carrozzeria in italiana) - corpul automobilului, habitaclul cu tot confortul si optiunile de lux, distinct de sasiu.
Carterul motorului - o cuva sau o cutie care inchide partea de jos a motorului, sustine vilbrochenul si stocheaza uleiul pentru motor.
Catalizator - componenta a sistemului de evacuare a gazelor de ardere si foloseste la rearderea gazelor de esapament, fapt prin care se micsoreaza componentele toxice. Carcasa consta dintr-un otel superior rezistent la caldura, iar in interior se gaseste de obicei o bucata de ceramica cu nenumarati faguri fini, monolitul. Interiorul fiecaruia dintre acesti faguri este acoperit cu un aliaj special, care contine platina. Alternativ, in locul acestor monoliti pot exista si folii fine de metal, de 0,5 mm grosime, infasurate.
Celula de combustibil - componenta electro-chimica care produce curent electric cu ajutorul combustibililor potriviti, de tipul metanolului sau al hidrogenului in combinatie cu oxigenul. In acest fel, ea poate pune in miscare un eletromotor si, astfel, un vehicul. Cea mai mare problema este pretul sau ridicat, care nu scade nici macar la productia in serie. Cu toate acestea, din considerente de imagine, producatorii de automobile nu le impun clientilor costurile complete.
Centimetru cub (cc) - masura europeana pentru capacitatea cilindrica a motorului. 1.000 cc = 1 litru = 61 toli (inch) cubi.
Ceramica - folosit ca material usor si extrem de rezistent. La Porsche (turbo) si Mercedes (CL 55 AMG) se foloseste deja la placutele de frana. Avantajul consta in rezistenta enorma, iar timpul de folosire se ridica la 300.000 de kilometri. In afara de aceasta, greutatea acestor placute este cu 60% sub greutatea celor din otel, ceea ce micsoreaza masa fara suspensie, imbunatatind astfel confortul la mers.
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Dragomir
sofer avansat
sofer avansat
Dragomir


<b>Masina</b> Masina : mercedes e320
<b>Mesaje</b> Mesaje : 324
<b>Credite</b> Credite : 392
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 09/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 33
<b>Localizare</b> Localizare : intre scaun si volan.

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMier Noi 23, 2011 2:15 am

am dori noutati razvaneeeeeeee Razz
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMier Noi 23, 2011 2:30 am

Certificat de inmatriculare - dovada de proprietate asupra vehicului.
Chiulasa de cilindru - produs turnat din aluminiu sau fier care gazduieste camera de combustie, orificiile de admisie si evacuare si diverse supape. Chiulasa (sau chiuloasele, in cazul in care motorul are mai multe seturi de cilindri) se afla intodeauna deasupra cilindrilor. Chiulasa, partea detasabila aflata deasupra blocului de cilindri, contine bujiile si supapele. Ea sigileaza cilindrul si formeaza partea de sus a camerei de combustie.
Ciclu in patru timpi - un motor cu ardere interna si ciclu in patru timpi necesita doua rotatii ale cilindrului sau patru curse de piston pentru a obtine o cursa utila, o cursa interna, o cursa de compresiune, o cursa de evacuare. Este mult mai eficient decat motorul cu ciclu in doi timpi. De asemenea, mai este denumit si ciclul Otto.
Cifra Cet - este capacitatea de aprindere a combustibililor Diesel. Pentru a se aprinde cu siguranta, motoarele Diesel de azi au o cifra Cet de 50.
Cifra octanica - numar care masoara rezistenta benzinei la detonatie (aprindere prematura). Cu cat este mai mare cifra octanica, cu atat mai mica este probabilitatea unei detonatii. O cifra octanica mare (peste 91) este utila doar daca producatorul masinii o recomanda in mod expres. Octanul este de fapt o hidrocarbura (C8H18).
Cilindru - cavitatea tubulara goala pe dinauntru aflata in blocul de cilindri, in care pistonul se misca si in care are loc combustia. In general este facuta din otel turnat, ca parte componenta a blocului de cilindri.
Clapeta de acceleratie - este o usita pe traseul de aspiratie care regleaza aerul ce patrunde in motor. Deschisa total inseamna accelerat la maximum, iar la mersul in gol ea este aproape total inchisa.
Coeficient de rezistenta - masura adimesionala pentru forma aerodinamica a unui obiect. O masina aerodinamica are un coeficient de rezistenta de aproximativ 0,30, comparativ cu cel al unei placi care este de 1,98.
Colectorul de date (Bus) - sistem care leaga toate componentele electronice din masina printr-un circuit inelar. Comenzile digitale se invart in acest circuit pana "coboara la statia de destinatie", punand in functiune aparatul de comanda de acolo. La Mercedes CL exista trei asemenea circuite de date. Cel mai rapid e un circuit de unde luminoase ce realizeaza o rata de transmisie de 5,65 Megabaud.
Colectorul de evacuare - reteaua de canale care colecteaza gazele de esapament de la diverse orificii de evacuare si le directioneaza catre catalizatorii sistemului de evacuare si toba de esapament. Un colector cu canale cu circulatie libera, cu o configuratie bine stabilita, numit autoclava, poate imbunatati ventilatia.
Coloana A - montatul usilor din fata, apartine elementelor verticale portante ale caroseriei; de ele sunt fixate usile din fata. Se continua sub forma de coloana a plafonului si formeaza conturul parbrizului, la berline. Analog coloanei A, exista si coloanele B, C, iar la modelele combi exista si coloana D.
Comanda supapelor - toate componentele care asigura actionarea supapelor. Comanda supapelor include arborele(ii) cu came si toate componentele de actionare, toate piesele care transforma miscarea de rotatie a arborelui cu came in miscarea pistonilor supapelor, supapele si toate componentele asociate lor.
Common Rail - instalatia comuna de injectie si inseamna ca toate duzele de injectie sunt alimentate de o singura instalatie aflata sub presiune. Momentul injectiei se declanseaza in mod electronic.
Compozit - orice material care are mai multe componente, dintre care una este foarte rezistenta iar cealalta este un liant adeziv. Cel mai cunoscut material compozit este fibra de sticla, care este formata din fibre de sticla subtiri unite de o structura de plastic. Proprietatile structurale ale materialelor composite pot fi modificate controland orientarea si configurarea componentelor foarte rezistente.
Compresie - la motoarele cu ardere interna cu pistoane, se refera la presiunea exercitata asupra amestecului combustibil-aer la cilindru la motorul cu aprindere cu bujii sau la presiunea exercitata asupra aerului la motorul diesel. Compresia face combustia sa fie mult mai eficienta si creste randamentul motorului.

Multumit ?
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Dragomir
sofer avansat
sofer avansat
Dragomir


<b>Masina</b> Masina : mercedes e320
<b>Mesaje</b> Mesaje : 324
<b>Credite</b> Credite : 392
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 09/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 33
<b>Localizare</b> Localizare : intre scaun si volan.

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMier Noi 23, 2011 2:31 am

nu Smile) ..............................glumesc.............foarte misto buna treaba Wink
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMier Noi 23, 2011 2:36 am

Compresor de supraalimentare - compresor pneumatic folosit pentru a forta patrunderea aerului la motor. Desi termenul este folosit frecvent doar pentru compresoarele mecanice, acesta poate fi de diverse tipuri, putand fi chiar si un turbocompresor.
Compresorul - este o pompa care comprima de obicei aer, sau, in cazul instalatiei de climatizare, un agent de racire. Jaguar, Mercedes si alte firme folosesc compresoare pentru cresterea puterii motorului. Motorul insa trebuie sa-si foloseasca o parte din puterea suplimentara pentru a actiona acest compresor, ceea ce creste consumul de combustibil.
Compresorul VTG - turbocompresor cu geometrie variabila a turbinei. Avantajul fata de celelalte compresoare consta in paletele directoare mobile, al caror unghi se poate adapta la turatie.
Concours d'Elegance - termen francez care descrie un concurs auto pentru masini clasice si de epoca.
Conducta de admisie - reteaua de tevi care directioneaza aerul sau amestecul aer-combustibil de la supapa de reglare a debitului la orificiul de admisie al chiuloasei de cilindru. De la supapa, fluxul ajunge in camera de distribuire, de unde ajunge prin canale individuale la fiecare orificiu de admisie. Ventilatia motorului este mult imbunatatita daca conducta de admisie este astfel configurata incat sa optimizeze impulsurile de presiune in sistemul de admisie.
Constructie unitara - tip de caroserie care nu are nevoie de o carcasa separata pentru a sustine structura componentelor mecanice ale masinii. O caroserie unitara poate folosi o constructie monococa sau elemente de structura, ca parte integrala a constructiei sale.
Control cu feedback al raportului combustibil-aer - caracteristica a sistemului de alimentare asistat de computer. Datorita unui senzor care masoara continutul de oxigen al gazelor de esapament, sistemul mentine raportul combustibil-aer cat mai aproape de cel necesar pentru o combustie perfecta din punct de vedere chimic. Un astfel de control atent al raportului combustibil-aer este obligatoriu pentru functionarea corespunzatoare a catalizatoarelor cu trei cai.
Controlul tractiunii - termen generic folosit pentru limitarea devierii rotilor la accelerare. Sistemele de control ale tractiunii actioneaza franele si reduc acceleratia atunci cand devierea rotilor este detectata.
Convergenta rotilor - orientarea voita a rotilor pereche astfel incat acestea sa nu fie paralele. Valoarea convergentei rotilor este pozitiva atunci cand rotile din fata sunt inclinate spre interior.
Convertizor de blocare - transmisie automata cu un ambreiaj mecanic care evita actionarea cuplajului hidraulic al convertizorului de cuplu. Convertizorul de blocare este mult mai eficient deoarece nu se pierde energia la lichidul de transmisie al convertizorului de cuplu. La majoritatea transmisiilor automatice, convertitorul de blocare actioneaza la viteza a patra sau a cincea.
Convertizor de cuplu - lichid de cuplare folosit la transmisia automata pentru a transmite puterea de la motor la roti. Convertizorul de cuplu face ca transmisiunea sa fie activa chiar daca vehiculul este oprit. Lichidul de transmisiune absoarbe puterea si previne calarea motorului.
Convertizor de cuplu de blocare - convertizor de cuplu care este dotat cu un ambreiaj de blocare care intra in functiune pentru a elimina scaparile dintre volumul de intrare si cel de iesire al convertizorului de cuplu, imbunatatind astfel eficienta si performanta acestuia in ceea ce priveste combustibilul.
Convertor catalitic - denumit si catalizator, este un recipient din otel inoxidabil amplasat la sistemul de evacuare a gazelor de masina, si contine un strat subtire de material catalitic. Materialul folosit este o combinatie de platina, rodiu si paladiu si transforma gazele evacuate de motor, prin reactii chimice, in produse mai putin periculoase. Asa-numitii catalizatori tripli sunt foarte eficienti, dar functionarea lor necesita un control precis al combustiei, care se poate face numai de un sistem care controleaza procentul dintre combustibil si aer.
Corp de spatiu - cadru tubular special care consta numai din tuburi scurte si cu diametru mic. Tuburile sunt sudate de asa maniera incat se incarca datorita tensiunii si compresiei create.
Cota de piata - procentul totalului de vanzari ale unui producator individual sau importator.
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Sorin
sofer avansat
sofer avansat
Sorin


<b>Masina</b> Masina : bmw e30
<b>Mesaje</b> Mesaje : 253
<b>Credite</b> Credite : 283
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 07/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 34
<b>Localizare</b> Localizare : on the road!

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMier Noi 23, 2011 2:38 am

cam multe denumiri exista prin lumeam fenomenelor pe 4 roti SmileSmile
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMier Noi 23, 2011 2:43 am

Cuplaj vascos - tip special de cuplaj lichid in care arborii de intrare si de iesire sunt cuplati cu discuri subtiri in camera cilindrilor. Camera este umpluta cu un lichid vascos care are tendinta sa se lipeasca de discuri, in felul acesta intampinand o rezistenta la diferentele de viteza intre cei doi arbori. Cuplajul vascos este folosit pentru a limita diferenta de viteza dintre cele doua distributii ale diferentialului sau dintre cele doua osii ale masinii.
Cuplul motor - da forta de tractiune a unui motor. Datele se dau in Nanometri (Nm). Hotaratoare in acest caz este forta efectiva pe care o exercita pistonul pe arborele cotit.
Curba de intoarcere - diametrul traseului circular creat de roata din punctul cel mai indepartat de centrul de virare. De exemplu, cand masina vireaza la stanga, traseul creat de roata dreapta din fata defineste curba de intoarcere si vice versa.
Curele - curelele sunt folosite pentru a pune in miscare multe din accesoriile unui motor. Multe din motoarele cu arbore cu came in chiuloasa (OHC) folosesc curele dintate pentru a pune in miscare arborele. Aceste curele pun in miscare si servodirectia, pompa de apa, compresoarele de aer conditionat, etc.
Cursa - miscarea pe verticala a pistonului. Durata miscarii pistonului de la varful fix superior la varful fix inferior.
Cutie de viteze cu preselector - soferul poate selecta viteza dorita inainte de a avea nevoie de ea si, cand doreste sa schimbe viteza, apasa pedala de ambreiaj.
Cvadriciclu - unul dintre primele tipuri de automobile usoare care avea roti de bicicleta si o carcasa din tuburi de otel.
Dealer - o firma care cumpara si vinde, cu un adaos commercial. Firma lucreaza indeaproape cu consumatorul, in comparatie cu o firma distribuitoare sau un angrosist, dar opereaza cu un adaos comercial ceva mai ridicat decat acestia.
Dealer auto - punct de vanzare cu amanuntul care comercializeaza o linie de produse (sau chiar mai multe) ale unui producator catre publicul larg sau companii auto. Dealer-ul asigura de asemenea service si vinde piese de schimb pentru marca de masini pe care le comercializeaza. In anumite cazuri, un dealer poate comercializa si produsele altui producator.
Decapotabila - orice masina cu plafon pliabil. Termenul a aparut in SUA in jurul anului 1930. In anii '50 a aparut si termenul "decapotabila cu plafon rigid" care desemneaza o masina al carei plafon seamana cu cel al unei decapotabile dar este fix si nu se poate plia.
Deplasare unghiulara - rotatia in jurul unei axe verticale care trece prin centrul de gravitate al masinii.
Deriva zero de directie - sistem de directie a carui geometrie are o raza de frecare egala cu zero. Aceasta configuratie minimizeaza efectele produse de acceleratie (la masinile cu tractiune frontala) sau de franare pe drumuri cu suprafata inegala.
Detonatie - conditie in care, dupa ce bujia se aprinde, o parte din amestecul de combustibil-aer nears in camera de combustie explodeaza in mod spontan si acest efect este contrabalansat doar de caldura si presiunea create de amestecul de combustibil-aer deja aprins.
Deviere de torsiune - tendinta unei masini de a vira intr-o anumita directie la accelerare. Devierea de torsiune este mai des intalnita la masinile cu tractiune pe fata deoarece fortele de reactiune create de semi-arbori pot genera forte neegale de directie la rotile din fata.
Diferential - permite ca rotile din dreapta si din stanga sa se roteasca la diferite rotatii pe minut. Acest lucru este necesar mai ales la curbe, cand roata din exteriorul curbei se invarte mai repede decat cea aflata in interior, pentru a compensa distanta mai mare pe care o are de parcurs.
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Dragomir
sofer avansat
sofer avansat
Dragomir


<b>Masina</b> Masina : mercedes e320
<b>Mesaje</b> Mesaje : 324
<b>Credite</b> Credite : 392
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 09/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 33
<b>Localizare</b> Localizare : intre scaun si volan.

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMier Noi 23, 2011 5:53 am

good job my friend SmileSmile faci o treaba extraordinara pe acest forum Wink
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMier Noi 23, 2011 6:46 am

Diferential de blocare - diferential ale carui distributii pot fi blocate impreuna, astfel incat sa se elimine miscarile diferite ale celor doua roti si sa se maximizeze tractiunea in conditii de drum alunecos.
Diferential de centru - diferential folosit la sistemul de tractiune pe toate rotile (AWD) pentru a distribui forta la diferentialul din fata si la cel din spate.
Diferential de torsiune - o alta forma constructiva a diferentialului central, utilizata la firma Audi, pentru modelele Quattro.
Diferential partial de alunecare (LSD, Limited Slip Differential) - diferential care reduce diferenta de viteza dintre roti. LSD-ul imbunatateste tractiunea impiedicand roata care patineaza sa mai primeasca putere de la motor. Acest lucru forteaza ambele roti tractoare sa aiba aceeasi viteza de rotatie indiferent de tractiunea disponibila. Rotile sunt totusi actionate diferit la conditii normale de drum, dar tractiunea este imbunatatita cand masina ruleaza in noroi sau pe zapada. Diferentialul partial de alunecare asigura transmiterea unei rotatii la ambele roti chiar daca una dintre ele se afla pe o portiune alunecoasa.
Directie convergenta a rotilor - schimbarile in directia unei roti care apar fara ca soferul sa miste volanul. Directia convergenta poate fi cauzata de directie sau de deformatii ale pieselor de suspensie, datorate tensiunilor aparute la viraje, accelerare si/sau franare atat pe drumuri netede cat si cu denivelari.
Directie cu pinion si cremaliera - tip de directie uzual. Volanul este legat de pinion care pune in functiune o cremaliera. Pe masura ce pinionul se invarte, se pune in functiune si cremaliera, care pune in functiune mecanismul de directie, facand ca rotile sa se miste in stanga sau in dreapta.
Directie la toate rotile (4WS, Four Wheel Steering) - mecanism care permite si rotilor din spate sa fie directionate. Unghiul de directie este adesea limitat la 2-3 grade. Acest mecanism permite ca atat rotile din spate cat si cele din fata sa fie directionate pentru a imbunatati manevrabilitatea si pentru a asigura mai multa stabilitate la viraje.
Directie neutra - situatie in care masina se afla in curba iar unghiurile de alunecare in fata si in spate au aproximativ aceeasi valoare. Desi aparent pare o stare de echilibru ideala, directia neutra nu ofera o stabilitate la fel de mare precum o usoara subvirare, la care deriva este mai mare la rotile din fata decat la cele din spate.
Discul de frana - frana foloseste un rotor in forma de disc si etriere care tin placutele de frana. Rotorul este atasat butucului de roata si se invarte odata cu el. Etrierele sunt fixe. Atunci cand pedala de frana este apasata, etrierele exercita presiune asupra rotorului. Placutele de frana incetinesc rotorul ori de cate ori este nevoie. Majoritatea masinilor folosesc discuri de frana la rotile din fata. Discurile de frana rezista la caldura si isi pot pastra puterea de franare mult mai bine decat franele cu tambur.
Dispozitiv de pornire - motor mic alimentat de baterie care invarte vilbrochenul inainte ca motorul sa porneasca.
Distanta dintre axe - distanta dintre centrele axei rotilor din fata si axei rotilor din spate, vazuta din lateral.
Distribuitor - un dispozitiv care transfera forta electromotoare la bujie. Distribuitorul directioneaza forta electromotoare de la bobina la bujie pentru ca aceasta din urma sa se declanseze.
Dream car - un automobil unic, futurist si experimental, care este prezentat in general la targuri auto pentru a stimula interesul fata de produsele producatorului respectiv. Doar o parte dintre ele intra in productia de serie.
Dummy - papusa ce imita corpul uman, care se foloseste la testele de ciocnire. Masuratorile fac posibila aprecierea riscului de ranire in functie de loviturile suferite.
Ecartament - latimea unei masini masurata de la linia centrala a rotilor aceleiasi osii.
Efectul de sol - fenomenul care se manifesta atunci cand curentul de aer, aflat intre un obiect in miscare si sol, creeaza o forta gravitationala.
Efort de torsiune - masura pentru forta de rasucire. Efortul de torsiune se masoara in N-m (Newton-metri). Rotatile pe minut (RPM) la care motorul produce un efort de trosiune maxim sunt foarte importante. De exemplu, daca motorul A produce 200 N-m la 3.000 RPM, iar motorul B produce 200 N.m la 5.000 RPM, atunci motorul A va accelera mai bine la viteze mai joase, iar motorul B la viteze mai mari.
Etriere de franare - placutele de frana sunt montate pe etriere, care se se afla langa discul de frana. Etrierul asigura ca placutele de frana sa exercite o presiune egala asupra discului.
Evacuare - sistemul de evacuare a gazelor arse in motorul cu ardere interna este compus dintr-un sistem de tevi sau tuburi, toba de esapament si, in unele cazuri, resonator.
Evitarea blocarii la franare - (ABS, Antilock Braking System) - acest sistem elimina blocarea rotilor la franare si pierderea controlului volanului pe suprafete alunecoase. Sensorii de viteza monitorizeaza fiecarea roata in parte si reduc presiunea de franare pe fiecare roata care se invarte mult mai incet decat celelalte. Sistemele ABS pot avea 2, 3 sau 4 canale. Sistemele cu 2 canale au cate un canal pentru fiecare set de roti, cum ar fi roata din fata si cea din spate, de pe partea stanga a masinii. O eventuala blocare a rotilor face ca presiunea de franare sa se reduca la ambele roti ale fiecarui canal. Sistemul ABS cu 3 canale foloseste un canal pentru cele 2 roti din spate, iar rotile din fata sunt monitorizate fiecare de cate un canal. Cele mai performante sisteme ABS folosesc 4 canale, cate unul pentru fiecare roata, pentru un control maxim al volanului si pentru o franare adecvata.
Experimentul Windsor - Chrysler Canada, in parteneriat cu guvernul canadian si institutii de invatamant, a lansat cateva initiative care au fost denumite generic Experimentul Windsor. Acesta include studii care compara modele de buna practica in domeniul instruirii si educatiei in Europa si pune in aplicare rezultatele in diverse programe de formare profesionala.
Fabricatie - numele de marca al unei masini sau camion, ca de exemplu Chevrolet, Ford, Dodge, Honda.
Fading - slabirea actiunii franei la o solicitare de durata sau la o solicitare ridicata.
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Sorin
sofer avansat
sofer avansat
Sorin


<b>Masina</b> Masina : bmw e30
<b>Mesaje</b> Mesaje : 253
<b>Credite</b> Credite : 283
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 07/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 34
<b>Localizare</b> Localizare : on the road!

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMier Noi 23, 2011 10:22 am

din spusele tale ca le expui in ordinea alfabetica sa ne fie mai usor inseamna ca daca esti doar pe la E ...mai sunt o gramada de denumiri pana ce se termina SmileSmileSmile
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMier Noi 23, 2011 10:29 am

Mai nu chiar asa de multe denumiri Very Happy

Faeton - termenul faeton era adesea folosit pentru masinile decapotabile construite in perioada anilor 1930. Faetonul era o masina cu un design foarte sic, care avea de obicei 2 usi si un plafon convertibil. Faetonul dublu avea patru locuri iar cel triplu, 6-7 locuri.
Fanta de ventilatie - orificiu de captare si control al fluxului de aer.
Faruri cu halogen - lumini care ofera o iluminare mai puternica comparativ cu luminile incandescente standard. Becurile cu halogen sunt umplute cu un gaz ca de exemplu iod. Acest gaz reduce evaporarea treptata a filamentului wolfram si mareste durata de folosire.
Faruri de ceata - lumini auxiliare care au un fascicul mai larg decat cel al farurilor standard. Farurile de ceata sunt montate de obicei mai jos decat farurile standard, pentru a ilumina pe timp de ceata si pentru a reduce reflectarea luminii.
Faza mica, asimetrica - mai este numita si lumina de drum. Lumineaza mai puternic partea dreapta a drumului decat pe cea stanga, de aceea este asimetrica.
Fibra de carbon - fasii de carbon pur care sunt extrem de rezistente la tensiune atunci cand sunt intinse si care sunt foarte flexibile. Fibrele de carbon pot fi fixate de rasini plastice, prin incalzire, vacuum sau presiune, si formeaza un corp care este foarte rezistent si usor, dar extrem de scump.
Fibra de sticla - un material compozit care isi datoreaza rezistenta unor fibre mici de sticla. Este un material plastic foarte rezistent si durabil, cu fibre de sticle incastrate in plastic. Este folosit la caroseria masinilor de curse, la caroseria multora dintre maisnile sport si, din ce in ce mai mult, si la caroseria autovehiculelor de pasageri.
Floating Car Data - datele care sunt trimise de masinile in miscare la calculatoarele telematice conform devizei: o masina care inca se misca nu se afla intr-un blocaj de circulatie.
Flotare a supapei - stare datorata rotatiilor pe minut crescute ale motorului, in care tachetii de supapa pierd contactul cu lobii arborelui cu came datorita faptului ca arcurile de supapa nu sunt suficient de puternice pentru a depasi miscarea diverselor componente ale comandei supapelor. Flotarea prelungita a supapelor duce la stricarea comandei supapelor.
Fluxul de lumina - masoara fluxul luminos al unei surse de lumina. Unitatea de masura este lumenul. O lampa da far obisnuita din halogen H4 emite circa 850 lumen, o H7 folosita de aproximativ 5 ani da 1100 lumen, iar lumina de xenon atinge 2500 lumen.
Forjare - proces prin care metalul solid capata diferite grosimi pe sectiune, adesea implicand incalzirea metalului.
Format - raportul intre latimea si inaltimea unui obiect. Atunci cand este folosit referitor la cauciucuri se refera la inaltimea flancului anvelopei fara sarcina, impartita la latimea totala a anvelopei. Un raport scazut indica un cauciuc mai mic si mai lat. Atunci cand este folosit referitor la aripa se refera la anvergura aripii (partea mai lunga care este perpendiculara fata de circulatia aerului), impartita la coarda (partea care este paralela cu circulatia aerului).
Forta ascensionala - forta verticala directionata in sus, produsa de curentul de aer din jurul unui corp in miscare, ca de exemplu caroseria unei masini.
Frana cu discuri - tip de frana in care doua placute rezistente la frecare strang de o parte si de alta un disc de otel care este fixat de roata. Este folosita atat la masinile de curse, la cele sport cat si la cele de transport pasageri. Frana cu discuri este mult mai eficienta la temperaturi ridicate sau la conditii de umezeala fata de frana cu tambur.
Frana cu tambur - tip de frana care are un cilindru din fier turnat, gol pe dinauntru, care se invarte odata cu roata. Placute de frana curbate intra in contact fortat cu partea interioara a acestui cilindru si asigura franarea rotilor. Frana foloseste un tambur rotitor inchis si placute fixe (saboti). Atunci cand pedala de frana este apasata, sabotii intra in contact cu peretele tamburului si incetinesc miscarea rotii. Franele cu tambur se folosesc de obicei la rotile din spate. Franele cu tambur sunt predispuse la uzura si se incalzesc destul de usor, acest lucru micsorandu-le eficienta.
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Sorin
sofer avansat
sofer avansat
Sorin


<b>Masina</b> Masina : bmw e30
<b>Mesaje</b> Mesaje : 253
<b>Credite</b> Credite : 283
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 07/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 34
<b>Localizare</b> Localizare : on the road!

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMier Noi 23, 2011 10:43 am

ma poti ajuta cu descrierea cuvantului hidropneumatica..........o intalneam in juru meu de multe ori si tot nu stiu ce inseamna concret....
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMier Noi 23, 2011 10:53 am

O sa adaug si altele pe langa bineinteles insa descrierea cuv. hidropneumatic o gasesti in cele de mai jos.



Franare asimetrica - distributia pe fata sau in spate a puterii de franare a masinii. Pentru o distanta cat mai mica de oprire, franarea asimetrica ar trebui sa ajusteze tractiunea masinii la fiecare capat, in timpul apasarii dure a franei: procesul de variare a presiunii pedalei pentru a mentine franele masinii la punctul de blocare. In mod ideal, franele se vor debloca doar printr-o reducere aproape imperceptibila a presiunii necesare pentru deblocarea lor. In practica insa o reducere considerabila a presiunii este necesara pentru deblocare.
Franare remanenta - tehnica de condus in care soferul incepe sa franeze inainte de a intra in curba si continua sa franeze pe masura ce vireaza. Pe masura ce fortele de virare cresc, soferul calca pedala de frana, pentru a se incadra in curba. Prin cresterea incarcarii verticale si, implicit, a tractiunii, la rotile din fata, franarea remanenta poate imbunatatii incadrarea in curba a masinii.
Galopare - rotatia masinii de-a lungul unei axe orizontale, care face ca partea din fata si cea din spate sa penduleze in sus si in jos. Plonjarea si apuparea constituie miscarea de galopare a masinii.
Gama de putere - intervalul de rotatii pe minut, definit in mod subiectiv, in care motorul dezvolta o parte substantiala din puterea sa maxima. Gama de putere variaza in general de la o valoare putin sub momentul de rotatie maxim al motorului pana la o valoare putin peste puterea maxima a motorului.
Gazul de ardere - reprezinta toate emisiile sub forma de gaze pe care le degaja motorul prin teava de esapament. Acestea sunt de obicei transformate chimic in catalizator, in scopul curatarii.
Geam de far intr-o singura unitate etansa - far principal de automobil dintr-o singura bucata in care filamentul este parte integranta din far iar lentila formeaza tubul.
Generator - un mecanism care transforma energia de rotatie in curent continuu. Generatoarele erau folosite la modelele vechi de masini pentru a asigura energie electrica vehiculului.
Generatorul de gaz - sistemul care umfla airbagul intr-o fractiune de secunda.
Geometria directiei - grupul de variabile de constructie, exterioare mecanismului de directie care influenteaza comportamentul directiei, si care include unghiul de cadere a rotilor, unghiul de fuga al rotilor, raza de frecare, convergenta rotilor din fata si remanenta.
Greutatea bruta a vehiculului - greutatea maxima legala la care un vehicul poate fi folosit.
Greutatea proprie - se compune, conform normei UE, din greutatea vehiculului pregatit de mers cu rezervorul umplut 90% si cu un sofer de 75 kg.
Head-up Display - prezinta indicatiile instrumentelor pe parbriz. In timp ce la avioanele de lupta sistemul e deja folosit, pe pamant el mai creeaza, din cauza distragerii atentiei soferului.
Hidropneumatica - este o suspensie prin care caroseria nu se sprijina pe arcuri de otel, ci pe perne cu aer. Este folosit in prezent numai de firma Citroen.
Import "captiv" - un autovehicul sau piesa de schimb fabricate de un producator auto, dar vandute folosind marca si numele importatorului.
Importator - companie care lucreaza in stransa legatura sau in baza unei intelegeri contractuale cu producatorii, pentru a putea importa produsele acestora in tara in care isi desfasoara activitatea.
Industria constructiei de masini - planificarea si controlul mijloacelor mecanice pentru a schimba forma si structura materialelor pentru o eficienta si valoare sporite.
Inecare - o limitare temporara care reduce fluxul de aer din carburator si imbogateste amestecul de combustibil-aer pentru a ajuta la pornirea motorului.
Inel de ghidare - una dintre rotile aflate pe puntea din spate care transmite puterea de la arborele de transmisie la diferential.
Inflamabilitatea - este de un interes deosebit in cazul combustibililor diesel; se exprima prin numarul Cet.
Injectia de combustibil cu deschidere - tip de injectie care are cel putin un injector de combustibil amplasat la orificiul(ile) de admisie al fiecarui cilindru. De obicei, injectorul se afla pe conducta de admisiune, langa orificiul de admisiune. Injectia de combustibil cu deschidere imbunatateste distributia combustibilului si permite o flexibilitate ridicata la proiectarea conductei de admisiune, crescand astfel circulatia aerului la motor.
Injectie - la motoarele cu combustie interna, sistemul care insufla o cantitate precis masurata de combustibil la cilindru, la momentul oportun. Injectia asigura o masurare mai precisa a combustibilului si a aerului in comparatie cu carburatorul. Astfel se obtine o putere crescuta, o economie de combustibil si mai putine emisii de gaze. Sistemele simple folosesc un injector unic sau dual, aflat in camera centrala, pentru a alimenta toti cilindrii. Sistemele mai sofisticate folosesc cate un injector la fiecare cilindru pentru a masura cat mai precis combustibilul. Este un sistem care masoara combustibilul pentru motor, calculand nevoile acestuia si reguland astfel fluxul de combustibil, in mod electronic sau mecanic, cu ajutorul unei pompe si a injectoarelor.
Injectie combustibil cu supapa de reglare a debitului - tip de injectie la care injectoarele se afla in supapa motorului de reglare a debitului, alimentand cu combustibul mai multi cilindri. In felul acesta se reduc costurile deoarece se folosesc mai putine injectoare, dar, deoarece se directioneaza prin conducta de admisiune atat combustibilul cat si aerul, sunt eliminate cateva din posibilitatile de ajustare oferite de injectia de combustibil cu deschidere.
Inscrierea in viraj - momentul de tranzitie intre directia dreapta de mers si virare.
Kickdown - accelerare la maxim pentru a trece intr-o treapta superioara de viteza la masinile cu transmisie automata.
Lac - vopsea piroxilinica care se usuca rapid, folosita adesea la finisarea caroseriei.
Lagar principal al arborelui cotit - lagarul aflat la blocul motor care sustine arborele cotit.
Leasing - forma de contract prin care este concesionat dreptul de folosinta al unui vehicul in vederea efectuarii unei plati.
LED - prescurtarea pentru Light Emiting Diode = dioda emitatoare de lumina. Este ceruta din ce in ce mai mult ca sursa luminoasa de semnalizare.
Limita de virare - traseul de virare care permite o franare tarzie in conditii optime, la o viteza de virare ridicata si la cea mai mare viteza posibila de iesire din viraj.
Limita la virare - viteza maxima cu care o masina poate sa se inscrie intr-o curba.
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Sorin
sofer avansat
sofer avansat
Sorin


<b>Masina</b> Masina : bmw e30
<b>Mesaje</b> Mesaje : 253
<b>Credite</b> Credite : 283
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 07/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 34
<b>Localizare</b> Localizare : on the road!

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMier Noi 23, 2011 10:55 am

ms mult pentru ajutor si expicatii Very Happy
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeMier Noi 23, 2011 11:11 am

Deaceea sunt aici sa va ofer noutati cu explicatii si informatii pe intelesul tuturor. Wink

Limuzina - automobil inchis, condus de un sofer care este separat de pasageri printr-un paravan de sticla.
Linia de mijloc - linia care inconjoara corpul masinii si care este formata de partea de jos a geamurilor.
Linia rosie - numarul maxim recomandat de rotatii pe minut al unui motor. La masinile echipate cu turometru - instrumentul care masoara rotatiile pe minut ale motorului, linia rosie este indicata de o linie rosie sau de un sector colorat. Unele turometre au doua linii, cea de jos marcheaza numarul maxim admis de rotatii pe minut continue, iar linia de sus indica numarul maxim absolut de rotatii pe minut.
Linie de produse - grup de vehicule ce au aceeasi platforma sau acelasi nume de produs.
Lonjeron MacPherson - compus dintr-un amortizor de soc si un set de arcuri. Lonjeronul MacPherson poate folosi arcuri destul de lungi care imbunatatesc suspensia masinii dar si capacitatea de absorbtie a socurilor.
Lumina de xenon - lumina cu descarcari in gaze, obtinuta printr-o descarcare electrica intre 2 electrozi in mediul gazos dintr-un bulb de sticla. Aceasta descarcare vaporizeaza sarurile metalice existente si face sa lumineze gazul de xenon. Fluxul luminos al unei surse luminoase de xenon este de aproximativ 2,5 ori mai mare decat cel al unei lampi cu halogen.
Lumini de drum - lumini auxiliare care extind zona acoperita de farurile standard. Proiectoarele au un fascicul mai ingust decat cel al farurilor standard.
Manevrabilitate - termen generic care acopera toate aspectele legate de comportamentul unei masini legat de controlul directiei.
Manevrabilitatea volanului - legatura dintre fortele exercitate asupra volanului si manevrabilitatea acestuia. In mod ideal, efortul depus pentru rotirea volanului din pozitia nula trebuie sa cresca lin. De asemenea, efortul de virare trebuie sa creasca odata cu fortele ce apar la virare. Frecarea creata in interiorul mecanismului de directie trebuie sa fie mai mica fata de forta depusa pentru manevrarea volanului.
Manivela manuala - manivela folosita pentru a porni manual motoarele cu combustie interna, folosita pana in 1930.
Marimea rotii - marimea rotii este definita de diametrul si latimea rotii. O roata 15 X 7 are un diametru de 15 inch si o latime de 7 inch.
Masina "preparata" - automobil care a fost modificat de proprietar pentru a avea o viteza si acceleratie mult superioara datorita unor imbunatatiri aduse motorului, sasiului si caroseriei.
Masina de lux - autovehicul foarte bine proiectat, dotat si conceput, ale carui dimensiuni variaza de la un sedan compact pana la unul de capacitate mare.
Masina la comanda (custom car) - automobil care a fost refacut sau caruia i-a fost schimbata partea de sus, sasiul ramanand cel vechi.
Masina sport - vehicul de viteza care este usor de manevrat, accelereaza rapid, franeaza usor si are o directie foarte bune. Nu este la fel de spatioasa precum un autoturism obisnuit si nici la fel de confortabila.
Matrita - forma goala in interior, matrita sau cavitate in care sunt introduse materialele pentru a se obtine diverse forme. O forma solida sau scobita in interior folosita pentru a modela diverse materiale prin stantare, presare, extrudare, trefilare sau filetare.
Mecanism planetar - mecanism in care toate componentele angrenajului se afla in acelasi plan si sunt grupate una in jurul celeilalte precum planetele in jurul soarelui. Roata dintata centrala se numeste si roata dintata solara. Celelalte roti dintate care interactioneaza cu ea se numesc roti dintate planetare si sunt fixate pe o roata de sustinere. La periferie, rotile dintate planetare interactioneaza cu o roata dintata inelara. Prin oprirea unuia dintre cele trei elemente (roata dintata solara, roata de sustinere sau roata dintata inelara), se pot stabili diferite rapoarte intre celelalte doua. Mecanismul planetar este foarte raspandit la transmisia automata.
Mentinerea unei linii dreapte - capacitatea unei masini de a rezista denivelarilor de drum si de a merge in linie dreapta fara a fi necesara miscarea volanului.
Metanol - alcool care poate fi luat in considerare pe post de combustibil. Este posibila si actionarea directa a motoarelor, dar numai dupa ce se opereaza adaptarea sistemului de injectie.
Metilciclopentadinil tricarbonil de mangan - un compus organic al manganului, folosit ca aditiv la combustibil, pentru a creste cifra octanica a benzinei.
Miscare alternativa rectilinie a unui obiect intre doua pozitii extreme - este aplicata motoarelor cu piston datorita miscarii limitate pe verticala a pistoanelor.
Model in marime naturala - o macheta in marime naturala a unei masini, facuta din lemn si clei si folosita la studii de proiectare.
Modelare plastica - proces care transforma materialele organice, cu ajutorul unei prese universale sau al unui ansamblu de prelucrare universal, prin incalzire si presiune controlata. Materialul fierbinte este injectat intr-o matrita care are forma pe care trebuie sa o aiba piesa finita.
Moment de inertie polar - rezistenta unui obiect la accelerare rotationala. Atunci cand masa obiectului este distribuita departe de axa de rotatie a acestuia, se spune despre obiect ca are un moment de inertie polar superior. Atunci cand distributia masei este aproape de axa de rotatie, obiectul are un moment de inertie polar inferior. O masina cu un motor de putere medie are marea parte a masei distribuita intre distanta dintre axe, ceea ce contribuie la un moment de inertie polar inferior, ducand la o virare mai buna a masinii.
Monococa - tip de structura a caroseriei care are o consistenta si o rigiditate buna datorita folosirii de placi subtiri, special formate si imbinate si nu un cadru alcatuit din piese groase. Se mai numeste si constructie unitara.
Motor cu camere de combustie sferice - termen folosit pentru descrierea unui motor care are camere de combustie sferice in chiuloasa de cilindru. Desi un motor cu patru valve este mai eficient, motorul cu camere de combustie sferice poate gazdui un set de valve mai mari si ofera o mai buna circulatie a gazelor. Este folosit la masinile sport si la cele de curse.
Motor cu cilindri in linie - motor ai carui cilindrii se afla in acelasi plan. Majoritatea motoarelor cu 4 cilindri si unele dintre cele cu 6 cilindri sunt de acest tip. Un motor cu cilindri in linie este mai ieftin de produs decat unul cu cilindri in V deoarece blocul motor necesita o turnare mai simpla.
Motor cu cilindri in V - un astfel de motor are cilindrii dispusi in forma de V, intr-u unghi de 30-90 grade. Motoarele cu cilindri in V sunt mai compacte decat motoarele cu cilindri in linie. Un motor cu 8 cilindri in V este mai scurt si mai lat decat unul cu 8 cilindri in linie.
Motor cu cursa scurta - motor la care cursa pistonului este inferioara alezajului cilindrului.
Motor diesel - motor cu combustie interna in care combustibilul este injectat in cilindrul aflat la capatul cursei de compresiune si este aprins de caldura degajata de aerul comprimat in cilindru. Nu este nevoie de bujie sau de carburator.
Motor in doi timpi - motor cu ardere interna care are nevoie doar de o rotatie a cilindrului sau de doua curse ale pistonului (in sus si in jos) pentru cursa de lucru. Este foarte rar utilizat la automobile.
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Dragomir
sofer avansat
sofer avansat
Dragomir


<b>Masina</b> Masina : mercedes e320
<b>Mesaje</b> Mesaje : 324
<b>Credite</b> Credite : 392
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 09/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 33
<b>Localizare</b> Localizare : intre scaun si volan.

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeJoi Noi 24, 2011 12:29 pm

deagaba ca eu oricum n-as avea cum sa tin atatea minte nici daca vreau SmileSmileSmile
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeJoi Noi 24, 2011 12:37 pm

Motor in V - motor ai carui cilindri sunt aranjati pe doua randuri care formeaza un unghi fata de vilbrochen. Motorul are o forma in V atunci cand este vazut din fata.
Motor orizontal cu cilindri opusi - motor ai carui cilindri sunt dispusi la 180 de grade unul fata de celalalt. Acest tip de motor este mai plat in comparatie cu motoarele cu cilindri in linie sau in V. Exemplele cele mai raspandite pentru motoare orizontale cu cilindri opusi sunt cele folosite la Porsche 911 flat-6 si Subaru flat-4.
Motorul Boxer - se numeste astfel pentru ca pistoanele din cilindrii opusi efectueaza miscari ce amintesc de cele din box. Au devenit vestiti la VW Broscuta si la Porsche.
Motorul Otto - a fost numit astfel dupa numele inventatorului sau, Nicolaus August Otto, care a facut pentru prima data sa functioneze un motor cu pistoane cu aprindere inclusa - deci unul cu benzina.
Motorul Wankel - a fost inventat in anii '60 de Felix Wankel. El renunta la miscarea ascendenta a pistonului, rotind o placa triunghiulara intr-o carcasa octognoala, care are pe fiecare parte o camera de lucru. Avantajul motorului Wankel ( motorul cu piston rotativ) este silentiozitatea deosebita. Dezavantajele apar din cauza raportului de comprimare redus: consumul ridicat si continutul ridicat de substante toxice. Acestea nu se pot reduce, caci forma lunguiata a camerei de ardere lasa mari cantitati de hidrocarburi nearse.
Nervura suprafetei de rulare - partea flexibila aflata intre suprafata de rulare a anvelopei si carcasa anvelopei. Cauciucurile de zapada au multe nervuri mici, cu santuri adanci. Cauciucurile netede ale masinilor de curse au nervuri aproape insesizabile.
Numar de indentificare a vehiculului - numar alocat unui vehicul de catre producator folosit in principal pentru inregistrare si identificare, care contine cifre si litere.
Numele modelului - cuvant, grup de cuvinte, litere, numere sau denumire similara folosite pentru un autovehicul de catre departamentul de marketing al companiei producatoare.
Orificiu de admisie - orificiul din chiuloasa de cilindru care face legatura intre conducta de admisie si supapa(ele) de admisie.
Osie rigida - o suspensie simpla ce consta dintr-o parte transversala rigida pe care sunt fixati butucii de roata. Osia poate fi prinsa de caroserie cu ajutorul unor arcuri plane sau printr-un sistem de suspensie.
Osie rigida / punte motoare - osia rigida este un arbore solid sau drept care permite ca miscarea unei roti sa afecteze miscarea celeilalte roti. Puntea motoare nu este scumpa de produs si este folositoare pentru comenzile in regim greu de lucru.
Oxi-Kat - catalizator de oxidare care se foloseste la motoarele diesel pentru arderea ulterioara a oxidului de carbon (CO) si a hidrocarburilor (HC). Reduce, intr-o anumita masura, si particulele de funingine evacuate. Montarea catalizatorului se realizeaza cat mai aproape de blocul-motor, pentru a se atinge intr-un timp cat mai scurt temperatura de functionare a acestuia si pentru a se incepe cat mai rapid transformarea substantelor daunatoare.
Parbriz laminat - parbriz format dintr-un strat subtire de plastic cauciucat, presat intre doua foi de sticla. Cand acest parbriz este lovit in timpul unui accident, acesta se indoaie fara a se perfora, iar plasticul impiedica fisurarea sticlei.
Parghie de comanda - element de supensie care are un racord la unul din capete si doua racorduri la celalalt capat, in general aflat pe sasiu.
Particula - denumeste toate componentele solide ale gazelor de esapament, indiferent de marimea lor. Aici este vorba in special de funingine. In cazul motoarelor diesel, se verifica continutul de particule din emanatii.
Pedala fixa - un sprijin pentru picior pozitionat in partea stanga. Asigura locul in care soferul isi poate fixa piciorul stang la efectuarea unui viraj foarte strans.
Piata gri - piata gri descrie achizitionarea unui produs de la intermediari care nu sunt autorizati de catre producator si nici nu fac parte din furnizorii oficiali. De exemplu, un depozit din Canada, care vinde o combina stereo cumparata din SUA, dar nu de la producator, aprovizioneaza piata gri de produse. Chiar daca produsele aflate pe piata gri sunt cel mai adesea identice cu cele cumparate prin canalele oficiale, piata gri isi asuma responsabilitatea pentru service si reparatii, care, in acest caz, nu mai sunt responsabilitatea producatorului.
Piata pieselor de schimb - toate produsele si serviciile destinate repararii si intretinerii vehiculelor.
Pinion - roata dintata cu un numar mic de dinti care intra in componenta unui angrenaj, servind la punerea in miscare a unei alte roti mai mari sau a unei cremaliere. Pinionul este folosit la directia cu angrenaj cu cremaliera si la reducerea vitezei, marind puterea.
Piston - componenta a motorului, metalica, de forma cilindrica si partial goala pe dinauntru, care se afla in cilindrul motorului. Pistonul este legat de vilbrochen cu ajutorul bielei si este de obicei fixat cu ajutorul unor inele, astfel incat acesta sa fie etans in interiorul cilindrului.
Planificarea produsului - departamentul din cadrul intreprinderii care se ocupa de planificarea, programarea si coordonarea activitatilor de productie.
Platforma - structura de baza a unui autovehicul care sustine incarcatura si care determina in mare dimensiunea vehiculului. Platforma sustine transmisia si face legatura intre componentele de suspensie ale masinii.
Plenum - camera amplasata intre clapa de inchidere si canalele conductei de admisiune si care este folosita pentru a distribui in mod egal incarcatura de admisie si pentru a imbunatati ventilarea motorului.
Plonjare - coborarea botului masinii atunci cand e pusa frana. Plonjarea este cauzata de transferul incarcaturii de la suspensiile din spate la cele din fata, datorita faptului ca centrul de greutate al masinii, prin care trec toate fortele inactive, se afla mai sus decat zonele de contact - punctele in care fortele de franare sunt exercitate asupra pamantului.
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Sorin
sofer avansat
sofer avansat
Sorin


<b>Masina</b> Masina : bmw e30
<b>Mesaje</b> Mesaje : 253
<b>Credite</b> Credite : 283
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 07/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 34
<b>Localizare</b> Localizare : on the road!

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeJoi Noi 24, 2011 12:38 pm

mi-e imi zici dragomire SmileSmile .....e bine daca tin in mare parte minte cele mai importante Very Happy
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeJoi Noi 24, 2011 12:49 pm

Mai trebuie sa ai habar din fiecare cate putin daca e pana acolo si vrei sa cunosti din ele sau toate. Wink

Pneu cu insertie textila in stea - pneu in care snururi textile sunt inserate in forma de stea care pornesc de la butucul rotii si sunt infasurate de jur-imprejurul pneului. Brauri circulare de material textil cu sau fara otel asigura rigiditate pneului. Astfel peretele exterior al pneului este mai flexibil iar cel interior mai rigid, oferind o aderenta mai mare in orice fel de conditii de drum.
Pneuri pentru toate anotimpurile - pneuri care asigura o tractiune buna atat pe zapada, iarna, cat si in conditii de drum alunecos sau noroi.
Pneuri tip M+S - - pneuri construite special pentru noroi (M - mud) si zapada (S - snow) si care sunt mult superioare pneurilor pentru toate anotimpurile, atunci cand sunt folosite in astfel de conditii de drum. Din pacate, sunt mult mai zgomotoase si au durata de viata scazuta.
Pneuri, clasificare - estimarea uzurii benzii de rulare a pneului ofera o aproximare a duratei de folosire a acestuia. O anvelopa tip 300 va putea fi utilizata, probabil, cu 50 % mai mult timp decat una de tip 150. Este important de retinut ca fiecare producator de anvelope are un sistem propriu de notare. Astfel, o anvelopa Goodyear tip 300 nu va avea neaparat aceeasi perioada de viata cu a unei anvelope Michelin tip 300, ci ar putea fi folosita pentru o perioada mai lunga sau mai scurta, chiar daca conditiile de utilzare sunt identice. Clasificarea tip AB indica tractiunea in conditii de umezeala si rezistenta la temperatura. Clasificarea pentru tractiunea in conditii de umezeala este AA, A, B si C, A fiind valoarea optima iar C cea mai scazuta. Clasificarea pentru rezistenta la temperatura este A, B si C, A fiind valoarea optima iar C cea mai mica. Rezistenta la temperatura a anvelopei se refera la capacitatea acesteia de a disipa caldura. O incalzire excesiva a anvelopei reduce durata de viata a acesteia, pneurile cu capacitate sporita de racire fiind mult mai durabile.
Pompa de apa - pompa care face sa circule agentul de racire in interiorul blocului motor si al chiulasei de cilindru. Este actionata de vilbrochen.
Pompa de ulei - pompa actionata de motor si care trimite uleiul la partile mobile ale motorului.
Pompa-duza - denumeste, la motorul Diesel, unirea dintre pompa de injectie si duza intr-o singura grupa constructiva. Ea se afla pe acelasi loc unde se afla, inainte, duza de injectie. Forta necesara pentru obtinerea presiunii vine de la arborele cu came. Sistemul PD obtine, in momentul de fata, cea mai inalta presiune de injectie, aceasta ajungand pana la valoarea de 2000 bar
Pragul pentru aer - un spoiler montat in fata, sub bara de protectie, care are o forma specifica pentru a reduce circulatia aerului sub masina. Aceste praguri pentru aer pot mari circulatia aerului spre radiator, pot reduce rezistenta aerului, si/sau pot reduce portanta.
Prelucrarea metalelor - procesul de prelucrare a metalelor solide sau topite, ca de exemplu turnare, forjare, presare si prelucrare prin aschiere.
Presare - proces tehnologic prin care sunt produse piesele de masina prin fasonarea unor bucati de metal laminate sau prin indoirea sau alungirea acestora cu ajutorul unor unelte speciale montate pe o presa universala.
Presiunea de admisie - cresterea peste presiunea atmosferica produsa in interiorul conductei de admisiune de orice compresor de supraalimentare. Se masoara in kgf/cm2, milimetri coloana de mercur sau bari.
Presiunea de supraalimentare - da suprapresiunea cu care un turboalimentator introduce aer in camerele de ardere. Cu cat mai mare este presiunea, cu atat mai mult oxigen ajunge in cilindru si cu atat mai mult combustibil poate fi injectat. In aceeasi relatie creste si randamentul. La motoarele pe benzina, creste insa riscul de a se produce batai (detonari).
Pretul de vanzare cu amanuntul recomandat de producator - (MSRP, Manufacturer's Suggested Retail Price) - diferenta neta sau bruta pe care o incaseaza un intermediar din pretul de vanzare al unui produs. De exemplu, daca un intermediar cumpara un produs cu 1 USD si il vinde cu 1,5 USD, se poate calcula adaosul comercial care este in acest caz de 33 % (50 impartit la 1,50 USD).
Profil - formatul unui pneu.
Profilul camei - forma fiecarui dinte al unui arbore cu came. Profilul determina durata pentru care o valva este deschisa si cat de mult se deschide valva.
Proiectarea produsului - procesul de planificare a caracteristicilor produsului.
Proiectoarele - tip special de faruri care foloseste un reflector sferic pentru a controla cat mai bine fasciculul de lumina. Proiectoarele sunt destul de scumpe in comparatie cu farurile standard.
Protocolul de la Kyoto - acord international intre tarile puternic industrializate pentru a reduce emisiile de gaze care conduc la efectul de sera, acord ce a fost negociat la Kyoto, in Japonia, in decembrie 1997. De exemplu, Canada si-a luat angajamentul de a-si reduce emisiile de gaze in perioada 2008-2012 cu 6 % fata de nivelul anului 1990.
Prototip - model pentru testarea proiectarii unei masini noi care urmeaza sa fie produsa in serie.
Putere - viteza de functionare, puterea fiind proportionala cu momentul de rotatie si cu rotatiile pe minut si se masoara in cai-putere. Puterea de tractiune - cantitatea de putere de la rotile tractoare necesara pentru a deplasa o masina la o viteza constanta. Aceasta putere variaza in functie de viteza masinii, rezistenta aerului, frecarea mecanica si rezistenta la rulare a rotilor. Puterea de tractiune este diferita de puterea motorului deoarece randamentul motorului este micsorat de pierderi mecanice intre randamentul motorului la volant si rotile tractoare.
Putere utila de franare - masurarea cailor-putere ai unui motor fara pierderea de putere datorata cutiei de viteza, generatorului, diferentialului, pompei de apa si celorlate componente auxiliare. Puterea reala transmisa rotilor actionate de motor este mai mica.
Racirea aerului de supraalimentare - foloseste la racirea aerului incalzit datorita presiunii de supraalimentare si, in acest fel, la cresterea continutului specific de oxigen, deci a randamentului.
Racitor intermediar - un radiator sau schimbator de caldura folosit pentru a raci fluxul compact de aer incalzit ce intra la motor. Aerul racit este mai dens si poate furniza mai multa putere, reducand de asemenea si detonatia.
Rama masinii - cea mai intinsa si mai importanta piesa stantata a caroseriei automobilului. In mod obisnuit, este alcatuita din cateva bucati stantate, fixeaza structura masinii si sustine cea mai mare parte a pieselor mecanice.
Raportul pneurilor - se refera la raportul intre latimea anvelopei si flancul acesteia. De exemplu, o anvelopa tip 205/50-15 va avea un flanc cu o inaltime de 0,50 x 205 or 102,5 mm. Un raport mai mic (de exemplu, 40) asigura o manevrabilitate superioara chiar si in conditii severe de drum.
Raportul trasmisiei cutiei de viteza diferentiala - cutia de viteza diferentiala distribuie puterea motorului la roti (prin transmisia asigurata de arborele de intrare sau de arborele port-elice). Raportul transmisiei diferentiale reduce rotatiile transmisiei asigurate de arborele de intrare, inainte ca acesta sa ajunga la roti. Raporturile tipice ale automobilelor variaza de la 2,71 la 4,31. Cu cat este mai mare acest raport, cu atat va accelera mai rapid un motor la a anumita viteza.
Raza de frecare - distanta dintre punctul in care axa de directie intersecteaza drumul si linia longitudinala care trece prin centrul zonei de contact a cauciucului. Mai este denumita si deviatie remanenta de la directie.
Recircularea gazelor de esapament (EGR, Exhaust-gas recirculation) - metoda de a reduce oxizii de nitrogen din gazele de esapament prin recircularea gazelor de la motor prin conducat de admisiune. Astfel, gazele de esapament folosesc ca material inert ce absoarbe caldura degajata de procesul de combustie si reduce nivelul temperaturii atins in timpul combustiei.
Recul - miscare a rotii care intinde suspensiile; opusul amortizarii, care comprima suspensia.
Reflector cu suprafetele libere - este sistemul de realizare a reflectoarelor cunoscut astazi. Fiecare punct al reflectoarelor este orientat in asa fel incat sa lumineze un anumit punct al soselei. Prin insumarea celor doua raze se formeaza conul luminos.
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Sorin
sofer avansat
sofer avansat
Sorin


<b>Masina</b> Masina : bmw e30
<b>Mesaje</b> Mesaje : 253
<b>Credite</b> Credite : 283
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 07/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 34
<b>Localizare</b> Localizare : on the road!

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeJoi Noi 24, 2011 12:50 pm

ai dreptate dar depinde cat duce capu pe fiecare si cat doreste sa cunoasca SmileSmile
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeJoi Noi 24, 2011 12:58 pm

Evident Wink

Reparatie capitala a motorului - termen generic folosit pentru repararea motorului care necesita scoaterea motorului din autovehicul, refacerea acestuia sau inlocuirea componentelor interne (de exemplu, pistoane, conectori, valve, etc.).
Respiratia motorului - termen care descrie abilitatea motorului de a-si umple cilindrii cu un amestec de aer-combustibil si de a elimina gazele arse. In general, cu cat un motor arde un amestec de aer-combustibil mai mare, cu atat dezvolta o putere mai mare.
Rezervor de hidruri metalice - estimarea uzurii benzii de rulare a pneului ofera o aproximare a duratei de folosire a acestuia. O anvelopa tip 300 va putea fi utilizata, probabil, cu 50 % mai mult timp decat una de tip 150. Este important de retinut ca fiecare producator de anvelope are un sistem propriu de notare. Astfel, o anvelopa Goodyear tip 300 nu va avea neaparat aceeasi perioada de viata cu a unei anvelope Michelin tip 300, ci ar putea fi folosita pentru o perioada mai lunga sau mai scurta, chiar daca conditiile de utilzare sunt identice. Clasificarea tip AB indica tractiunea in conditii de umezeala si rezistenta la temperatura. Clasificarea pentru tractiunea in conditii de umezeala este AA, A, B si C, A fiind valoarea optima iar C cea mai scazuta. Clasificarea pentru rezistenta la temperatura este A, B si C, A fiind valoarea optima iar C cea mai mica. Rezistenta la temperatura a anvelopei se refera la capacitatea acesteia de a disipa caldura. O incalzire excesiva a anvelopei reduce durata de viata a acesteia, pneurile cu capacitate sporita de racire fiind mult mai durabile.
Rezervorul criogenic - e folosit ca rezervor pentru hidrogenul lichid la -253 grade C. Trebuie sa fie izolat foarte bine; totusi, se pierd zilnic 2% din continutul rezervorului, din cauza schimbului de caldura.
Rezistenta aerului - rezistenta produsa de un obiect in miscare in timp ce deplaseaza aerul in calea sa. Rezistenta aerului este o forta care se masoara in general in kgf; aceasta creste proportional cu suprafata frontala a obiectului, cu coeficientul de rezistenta al obiectului si cu patratul vitezei acestuia
Roti din aliaj - roti fabricate in general din aliaj de aluminiu, montate pentru a imbunatati aspectul vehiculului. Rotile din aliaj sunt mai putin predispuse la coroziune si pot fi mult mai usoare decat echivalentul lor, rotile din otel.
Ruliu - oscilatia de inclinare a caroseriei in jurul axei sale longitudinale. Apare la virare deoarece centrul de gravitate al masinii este deasupra axei in jurul careia acesta se roteste.
Saltul rotii - caracteristica a suspensiei in care o roata (sau mai multe) se misca in sus si in jos atat de violent incat pierde contactul cu solul. Saltul rotii poate fi cauzat de multe probleme printre care se numara si greutatea nesuspendata excesiva, atenuarea insuficienta a socurilor sau control slab al arborelui rasucit
Sarcina de admisie - combinatia de combustibil si aer care intra la motor.
Sasiu - termen general care se refera la toate partile mecanice ale unei masini care sunt legate de scheletul masinii. La masinile cu o structura unica, sasiul cuprinde toata masina, mai putin corpul acesteia. Sasiul este scheletul care contine motorul, suspensiile, rotile, franele si directia, fara habitaclu.
Sasiu in forma de scara - constituie inca baza pentru vehiculele de teren. In cazul acestora, trenul de rulare este legat direct de constructia din elemente portante rezistente la contorsionare, formata din bare longitudinale si transversale, iar caroseria este pozitionata pe aceasta ca o casuta. Marele avantaj, pe langa stabilitatea foarte buna, este reprezentat de marea sa variabilitate - un sasiu poate sustine diverse alte caroserii. Cel mai mare dezavantaj ar fi greutatea lui, mai mare.
Schimbator de viteze CVT - este un mecanism automat care nu utilizeaza schimbarea in trepte, ci pe cea uniforma. Ceea ce se realiza la vehiculele mai vechi cu ajutorul curelei de transmisie functioneaza astazi la Audi relativ bine, cu o curea de otel
Scula - dispozitiv folosit in constructia de masini pentru a asambla diverse componente sau pentru a prelucra materialele prin strunjire exterioara, frezare, rectificare, lustruire, gaurire, perforare, strunjire interioara, forfecare, presare sau rabotare.
Sedan - masina inchisa, cu plafon fix, pentru 4 sau mai multi pasageri, cu doua sau patru usi.
Sedan decapotabil - masina are 4 usi, plafon pliabil si geamuri glisante.
Segment de ungere - segmentul de piston cel mai de jos care curata excesul de ulei de pe peretii cilindrului si il retrimite in cuva de ulei prin intermediul supapelor aflate la segment si piston.
Semi-automatic - desemneaza in principal renuntarea la pedala de ambreiaj. Sarcina acesteia este preluata de catre niste elemente de reglare actionate electric sau hidraulic, care trebuie sa preia fluxul de putere la mers. Primul reprezentant al epocii noi a fost modelul Renault Twingo Easy. Intre timp au aparut mai multi ofertanti ai acestui sistem. Cea mai noua realizare este Easytronic-ul noului Opel Corsa. La acset model se schimba viteza si electric.
Semiarbore - un arbore rotativ, articulat, folosit la sistemele cu suspensii independente si care transmite puterea de la diferential la roata. Este nevoie de doi semiarbori, unul la suspensia independenta din spate si unul la rotile actionate din fata
Senzor de detonatie - senzor aflat pe motor care este folosit la detectarea vibratiilor de frecventa inalta cauzate de detonatie. Datorita senzorului de detonatie, un sistem computerizat de control al motorului permite acestuia sa functioneze pana la atingerea unei limite de detonatie, imbunatatind astfel puterea si eficienta acestuia
Senzor de ploaie - recunoaste umezirea parbrizului printr-o metoda optico-electronica si comanda stergatoarele de parbriz si inchiderea acoperisului masinii.
Sertar cilindric - este format din mansoane metalice amplasate intre piston si peretele cilindrului. Atunci cand sunt miscate pe verticala, gaurile din mansoane ajung in dreptul gurilor de admisie si de evacuare, astfel se permite accesul gazelor la momentul oportun.
Servodirectie - ajutor provenit de la motor pentru a reduce efortul de virare. Servodirectia este esentiala pentru manevrarea vehiculelor mari si de tonaj ridicat. In general, vehiculele mici nu au nevoie de servodirectie.
Set angrenaj - un grup de doua sau mai multe angrenaje folosite la transmiterea puterii.
Sistem anti-blocare la franare - sistem de franare care detecteaza si chiar anticipeaza blocarea rotilor si, in mod automat, reduce fortele de franare astfel incat rotile sa nu se opreasca. Acest sistem, prescurtat ABS (Anti-Lock-Braking System), poate controla toate cele patru roti sau doar doua.
Sistem automat de ghidare a vehiculului (AGVS - Automated Guided Vehicle System) - vehicule echipate cu un sistem de ghidare automata, care urmaresc un traseu prestabilit, oprindu-se la fiecare linie de prelucrare sau asamblare pentru a fi incarcate cu piese sau descarcate, manual
Sistem de aprindere - sistem electric care asigura producerea de scantei regulate de catre bujiile motorului. Sistemul este compus dintr-o baterie, un inductor, un condensator electric, bujii si comutatoare si firele aferente acestora.
Sistem de control al motorului - un computer care regleaza functionarea motorului prin monitorizarea anumitor caracteristici ale motorului (rotatii pe minut, mediul de racire, curentul de aer de admisie, etc.), cu ajutorul unei retele de senzori. De asemenea, controleaza variabilele cheie (nivelul combustibilului, timpul de aprindere, etc), in functie de programele prestabilite.
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Dragomir
sofer avansat
sofer avansat
Dragomir


<b>Masina</b> Masina : mercedes e320
<b>Mesaje</b> Mesaje : 324
<b>Credite</b> Credite : 392
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 09/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 33
<b>Localizare</b> Localizare : intre scaun si volan.

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeVin Noi 25, 2011 11:31 am

haide cu altele maestre :>SmileSmile
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitimeVin Noi 25, 2011 11:39 am

Am inteels , sa traiesti Wink

Sistem electric - la motoarele cu combustie interna si aprindere electrica, se refera la acele componente care transforma energia electrica produsa de generator in forta electromotoare care sa declanseze bujiile. Acesta cuprinde generatorul sau alternatorul, contactele, condensatorul, bobina, distribuitorul, bujiile si toate firele de legatura.
Sisteme de admisiune si evacuare ajustate - sisteme de admisiune si evacuare care, prin determinarea impulsurilor si rezonantei presiunii din interiorul diverselor guri de acces si al camerelor conductelor de admisiune si de evacuare, maresc circulatia debitului de intrare in si din camerele de combustie.
Sisteme de securitate - mecanismele care reduc leziunile produse de un accident. Exemple tipice sunt centurile de siguranta si air bag-urile.
Sistemul de climatizare - functioneaza cam pe principiul unui calorifer: un compresor pune agentul de racire (frigorific) sub presiune, acesta incalzindu-se si fluidizandu-se, apoi el trebuie sa fie racit din nou, in serpentinele de racire. Apoi agentul de racire ajunge in vaporizator, unde se destinde, ajunge din nou in starea gazoasa si se raceste puternic. Dupa aceea, ajunge in schimbatorul de caldura si poate raci aerul care ajunge in incapere. Actionarea compresorului e realizata de motorul vehiculului, ceea ce face sa creasca usor consumul de combustibil al autovehiculului.
Sistemul de tensionare a centurii - foloseste, in cazul unei eventuale ciocniri, la intinderea fulgeratoare a centurii de siguranta, prevenind, in acest fel, deplasarea persoanei, aceasta fiind prinsa instantaneu in centura.
Sonda lambda - este un senzor pentru detectarea oxigenului din gazele de esapament. Acest senzor este foarte important pentru lucrul catalizatorului, care nu-si poate efectua activitatea sa optima de curatare decat in cadrul unei mici ferestre lambda.
Spaceframe - in acest fel numeste Audi ramele de aluminiu cu care sunt dotate modelele A8 si A2. Astfel, un schelet stabil din parti turnate si sudate de metal usor este imbracat de table portante de aluminiu. Usile si aripile sunt, la fel ca la sistemele actuale, din otel, realizate pentru insurubare. Avantajul unei caroserii de tip spaceframe sta in diferenta de greutate de 40% fata de un schelet din otel, de tip clasic. Dezavantajul consta in reparatiile complicate in cazul unui accident.
Spoiler - dispozitiv aerodinamic care schimba directia curentului de aer pentru a reduce forta ascensionala sau rezistenta aerului si pentru a imbunatati ventilatia motorului.
Spyder - masina usoara, cu doua locuri, fabricata la inceputul secolului XX. In anii 1950 niste producatori de autoturisme italieni au dat acelasi nume unei masini sport deschise.
Subdirectionarea - inseamna impingerea unei masini pe rotile din fata, spre exteriorul curbei.
Subvirare - apare atunci cand rotile din fata nu vireaza intr-o anumita directie la fel de mult pe cat se doreste. De obicei, in acest caz rotile din fata nu au o aderenta prea buna si nu pot vira in mod efectiv. Prin reducerea vitezei se permite rotilor din fata sa isi recapete tractiunea. Marea majoritate a vehiculelor sunt proiectate sa intre in subvirare, in conditii normale de drum, deoarece este mai usor de controlat comparativ cu supravirarea. Se spune despre o masina intrata in subvirare ca forteaza deoarece rezista la virare si are tendinta de a merge drept.
Supapa de evacuare - supapa folosita pentru a limita incarcarea turboincarcatorului. Supapa de evacuare permite ca o parte din gazele de esapament de la motor sa nu treaca prin turbina turboincarcatorului, in anumite conditii.
Supapa de ocolire - termen generic pentru o supapa care permite ca lichidul sau aerul sa circule printr-un filtru. De exemplu, o supapa de ocolire pentru ulei permite ca uleiul sa circule chiar si atunci cand filtrul de ulei este infundat.
Supapa de reglare a debitului - lacas care contine o supapa care regleaza curentul de aer printr-o conducta de admisiune. Supapa de reglare a debitului este in general pozitionata intre aparatul de purificare a aerului si camera de admisie.
Supapa in cap - supapele de admisie si de evacuare sunt dispuse deasupra chiulasei de cilindru. Motoarele cu un singur arbore cu came in chiulasa au o singura cama deasupra chiulasei de cilindru. Motoarele cu doi arbori cu came au doua came pozitionate deasupra chiulasei.
Supapa tip VA - dispozitiv care deschide si inchide camera de combustie a unui motor cu combustie interna, pentru a lasa sa intre amestecul de combustibil-aer si pentru a lasa sa iasa gazele de esapament.
Supape - numarul total de supape de admisiune si de evacuare de la motor. De exemplu, un motor V-6 cu 24 supape are patru supape pentru fiecare cilindru (24/6=4), iar un motor V-8 cu 16 supape are 2 supape pentru fiecare cilindru (16/8=2). Un numar mare de supape permite motorului sa respire mai bine la o turatie mare si sa produca mai multa putere
Supradirectionarea - apare in curbele in care se intra cu o viteza prea mare si in cazul in care axul din spate derapeaza si vehiculul se invarte, deplasandu-se in curba.
Suprafata de rulare - latimea partii anvelopei care intra in contact cu drumul.
Supraoferta - situatia in care productia mondiala de automobile depaseste cererea globala pentru acestea.
Suprastructura - partea superioara a masinii, aflata deasupra medianei.
Supravirare - situatie in care rotile din spate contribuie si ele mai mult la manevrabilitatea unui vehicul intr-o anumita directie. Acest lucru se intampla in mod frecvent atunci cand se franeaza dur in timp ce masina vireaza. Partea posterioara a masinii pierde aderenta si incepe sa se miste in directia de virare. Supravirarea poate fi folosita pentru a pozitiona mai bine un vehicul care tocmai iese din viraj. De obicei, supravirarea este dificil de controlat si poate face masina sa se invarta. Majoritatea masinilor sunt concepute astfel incat sa nu poata supravira in conditii normale de drum.
Suspensie - totalitatea arcurilor, absorbitoarelor de socuri, bare de torsiune, racorduri, brate, etc., care atenueaza socul provenit de la denivelarile de drum si serveste la mentinerea rotilor in contact constant cu drumul, imbunatatind astfel controlul si tractiunea.
Suspensie activa - un sistem de suspensii foarte sofisticat, controlat prin computer, care foloseste un servomotor in locul traditionalelor arcuri si stabilizatori de socuri. Servomotorul pozitioneaza volanul masinii in cea mai buna pozitie posibila pentru a face fata perturbarilor de drum.
Suspensie cu articulatii multiple - termen generic folosit pentru suspensii independente care sunt controlate de mai multe mecanisme pentru articulatii. Aceste articulatii limiteaza miscarea nedorita a suspensiei. De asemenea, producerea lor este mult mai costisitoare.
Suspensie cu brat semisuspendat - sistem de suspensie independent in spatele masinii, la care butucul de roata este pozitionat pe un brat aproximativ triunghiular care pivoteaza intre doua puncte. Vazuta de sus, linia formata de cei doi pivoti se afla undeva in planul paralel si cel longitudinal fata de axa longitudinala a masinii.
Suspensie Hotchkiss - suspensie pe spate cu arbore rotitor, la care arcurile plane manevreaza atat devierea arborelui cat si amplasarea acestuia.
Suspensie independenta - suspensie care permite fiecarei roti sa aiba arcuri individuale, astfel incat orice perturbare la una din roti sa nu aiba efect si asupra rotii aflata pe partea cealalta a masinii.
Suspensie trenanta - articulatie a suspensiei care intampina rezistenta la miscarile longitudinale ale rotii. Este montata pe sasiu, in fata rotilor.
Suspensie Wishbone - suspensie care foloseste componente curbate ("wishbone" - os iades, din engleza) pentru a controla miscarea suspensiei. Suspensia Wishbone ofera un control bun al arborelui si limiteaza miscarea nedorita a suspensiei.
Tachet - tija metalica care transmite miscarea de la arborele cu came la mecanismele de actionat supapele. Tachetii sunt folositi la motoarele care nu au arbore cu came in chiulasa, pentru a deschide si inchide valvele.
Tachet de supapa - componenta cilindrica care exercita presiune asupra lobului arborelui cu came si care se misca pe verticala, pe masura ce lobul arborelui cu came se roteste. Majoritatea tachetilor de valva au o parte dura, unsa cu ulei, care gliseaza pe arborele cu came.
Tanchet de supapa hidraulic - tanchet de supapa care foloseste presiunea hidraulica a uleiului pentru a functiona si care poate elimina jocul dintre partile metalice. Astfel, zgomotul si uzarea valvelor sunt reduse considerabil, la fel ca si ajustarea periodica a valvelor.
Telematica - este un cuvant artificial format din termenii telecomunicatie si informatica. El denumeste transferul informatiilor si datelor relevante pentru trafic, dinspre si inspre masina, cu scopul de a imbunatati fluxul de circulatie.
Tempomat - un simbol al firmei Mannesmann VDO ce denumeste o instalatie de reglare a vitezei care mentine viteza constanta, fara ca soferul sa mai atinga acceleratia.
Testarea produsului - metode foarte stricte prin care calitatea si durabilitatea unui produs sunt masurate.
Tija Panhard - articulatie laterala lunga care asigura pozitionarea laterala a unui arbore fix. De obicei, aceasta este paralela cu arborele si are un capat atasat de caroserie iar celalalt este fixat de arbore.
Torpedo - parte protectoare pentru componentele mecanice. Folosit in general pentru motoare, ventilatoare, etc. Mai desemneaza si partea masinii dintre compartimentul motorului si sofer.
Torpedo ("torpila") - masina sport deschisa care are o linie de design continua, de la capota pana la partea din spate a masinii.
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Continut sponsorizat





Termeni tehnici - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Termeni tehnici   Termeni tehnici - Pagina 2 Icon_minitime

Sus In jos
 
Termeni tehnici
Sus 
Pagina 2 din 3Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Masini & Tuning :: Discutii generale masini-
Mergi direct la: