Salut,
Esti pasionat de tuning si masini ? Inregistreaza-te .
Avem nevoie de administratori si moderatori , ce interesati sa-si faca propiul topic la sectiunea "Cerere Staff" sau sa-mi trimita un PM.
Cei cu care suntem in parteneriat vor beneficia de mai multa reclama si promovare in diferite metode pe langa forumul nostru, gen facebook , site-uri de tuning etc. asta fiind din partea noasta.
Tuning Staff
Salut,
Esti pasionat de tuning si masini ? Inregistreaza-te .
Avem nevoie de administratori si moderatori , ce interesati sa-si faca propiul topic la sectiunea "Cerere Staff" sau sa-mi trimita un PM.
Cei cu care suntem in parteneriat vor beneficia de mai multa reclama si promovare in diferite metode pe langa forumul nostru, gen facebook , site-uri de tuning etc. asta fiind din partea noasta.
Tuning Staff
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.



 
AcasaAcasa  PortalPortal  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Cum conducem un motor diesel

In jos 
3 participanți
AutorMesaj
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Cum conducem un motor diesel Empty
MesajSubiect: Cum conducem un motor diesel   Cum conducem un motor diesel Icon_minitimeLun Noi 28, 2011 2:53 pm

In cele ce urmeaza va vom explica avantajele si dezavantajele motorului diesel, precum si felul in care trebuie tratat pe perioada vietii sale, pentru a oferi randament si satisfactii maxime utilizatorului.

Diferentele esentiale in exploatarea unui motor diesel fata de un propulsor similar, dar alimentat cu benzina, apar din constructia si principiile de functionare diferite. Dieselul porneste doar prin comprimarea combustibilului in camera de ardere, motorul pe benzina este pornit prin scanteile provenite de la bujii.

Dieselul, pentru a obtine performante similare cu propulsorul pe benzina, are nevoie de supraalimentare, ca atare constructia sa este ceva mai complicata, de unde si legendele care apar, ca atunci cand dieselul cade, costurile de reparatie sunt mari.

In general, un motor diesel modern common-rail are printre principalele componente o pompa de injectie de inalta presiune, injectoare, bujii incandescente, un intercooler si o turbina, precum si diversi senzori, ingenios "aranjati" in jurul blocului motor. Fara indoiala, majoritatea sunt piese de inalta tehnicitate, asadar sunt scumpe... Pompa de injectie apare si la motorul pe benzina, dupa cum unele propulsoare cu aprindere prin scanteie pot fi si supraalimentate cu turbo.

Pornirea:

Pe timp de vara, pornirea unui motor diesel se face astfel: cu pedala de ambreiaj apasata, se pune contactul, se asteapta stingerea martorilor luminosi din bord, se actioneaza cheia pentru pornirea motorului. Se asteapta cateva secunde pentru stingerea martorului de presiune a uleiului, dupa care se poate demara automobilul. Orice alte artificii facute la pornire sunt inutile si incorecte.
Iarna, trebuie indeplinite minime conditii pentru o pornire usoara si fara probleme a motorului diesel: bateria in stare buna, bujiile incandescente functionale si obligatoriu motorina de iarna in rezervor. Daca aceste conditii sunt indeplinite, pornirea se face astfel: cu pedala de ambreiaj apasata, se pune contactul, se asteapta stingerea martorilor luminosi si a martorului de functionare a bujiilor incandescente (poate dura mai mult, in functie de temperatura de afara), se inchid toti consumatorii inutili (radio, lumini, etc), se actioneaza cheia de contact. Motorul trebuie sa porneasca fara probleme din prima incercare.

Dupa pornire, se asteapta cateva secunde, pana la o jumatate de minut, dupa care se va pleca cu automobilul, mentinand o turatie in jurul a 2200 rpm (depinde si de motor), pana la incalzirea completa a motorului, dupa care se poate folosi regimul de turatie normal, indicat in manualul de utilizare. Orice fortare a motorului rece, prin turarea excesiva si inutila in gol, functionarea indelungata la ralenti si folosirea turatiilor ridicate in mersul normal, inainte de incalzirea completa, sunt elemente foarte daunatoare sanatatii motorului.

Important: bujiile incandescente sunt actionate automat, in functie de temperatura ambianta! Uzual, temperatura prag de functionare a acestora este de 15 grade Celsius. Peste aceasta temperatura bujiile nu se incalzesc, asadar neaprinderea martorului nu inseamna ca sunt defecte, ci ca nu este nevoie de ele pentru ca motorul sa porneasca. Bujiile defecte se inlocuiesc doar cu bujii de acelasi tip si marca; in cazul in care nu se gasesc ca cele existente pe motor, se va cumpara un set nou, cu caracteristici similare si se vor inlocui obligatoriu toate. Daca temperatura este cu multe grade sub 0, timpul cat sta aprins martorul este mai mare.

Exploatarea:
Exista ideea ca dieselul este normal sa mearga la turatii reduse, de aceea multi folosesc schimbari frecvente ale vitezelor, mentinand turatia in jurul a 2000 rpm sau chiar mai jos, in speranta unui consum redus si a unei fiabilitati crescute a motorului. Gresit! Un diesel modern poate avea regimul de mers continuu la circa 4000 rpm, daca este in sarcina plina, unele motoare mergand pana la 5200 rpm; a tine un astfel de motor la doar 2000 rpm nu are cum sa fie o idee buna. A nu se intelege ca trebuie sa schimbati viteza dincolo de turatia de moment maxim, adica de zona unde motorul are un consum redus de carburant.

Asadar, in exploatarea motorului diesel trebuie sa se tina cont de doua aspecte importante: turatia de cuplu maxim, unde raspunsul motorului la solicitari este foarte prompt si turatia la care turbina supraalimenteaza motorul efectiv, moment in care turbina este supusa unor solicitari fizice importante la nivelul pieselor rotative. Mai precis, turbina functioneaza tot timpul cat motorul este pornit, insa eficacitatea ei se simte pe o plaja de turatie (zona de lucru).

Presupunand ca motorul este deja la temperatura sa normala de regim, mai exista o restrictie ce se aplica in utilizare: pana cand turbina intra in zona sa de lucru, adica undeva peste 1800 rpm, nu se va accelera cu pedala la fund. Practic, se pleaca cu treapta I pana la circa 2200 rpm, se schimba treapta a doua, se accelereaza uniform, fara a depasi jumatate din cursa pedalei de acceleratie, pana la atingerea turatiei lucru a turbinei, dupa care se poate folosi pedala de acceleratie fara restrictii. Astfel se evita pe cat posibil aparitia fenomenului periculos denumit "surge".

Mai pe romaneste, atata timp cat motorul este in ture peste 2000 rpm, se poate accelera fara grija; pana la atingerea a 2000 rpm, in orice treapta de viteza, se recomanda insa o accelerare progresiva. Astfel protejati atat turbina cat si motorul de solicitari mecanice inutile.

Oprirea motorului:
Se pare ca o cauza importanta a cedarii turbinelor la motoarele diesel este si oprirea incorecta a acestora, in ciuda specificarii metodei de oprire in toate cartile tehnice ale automobilelor diesel. Asadar, dupa rulajul indelungat in regim de autostrada, la turatii ridicate, sau urban cu semafoare frecvente, odata ajunsi la destinatie nu opriti motorul imediat! Racirea brusca a turbinei poate afecta buna functionare a acesteia, cu efecte din cele mai neplacute la nivelul lagarelor, adica scoaterea din uz a turbinei.

Corect si recomandat este ca la sosirea la destinatie sa lasam motorul sa "rasufle" putin, ca turbina sa se raceasca. E suficient un minut la ralenti pentru a prelungi viata turbinei: pana stingeti radioul si va adunati ce aveti de luat din masina, lasati motorul sa mearga, o sa va bucurati de el mai mult...

Intretinere:
Dincolo de faptul ca trebuie urmate indicatiile din cartea de service, cu privire la intervalul reviziilor, se recomanda un ulei bun si consumabile de calitate, in general trebuie urmate indicatiile producatorului si varsta tehnica a masinii. Important pentru sanatatea motorului si in special a turbinei este filtrul de aer: daca turbina prinde numai putin praf e suficient pentru a se distruge rapid. Utilizati doar consumabilele recomandate de constructor, un ulei neconform sau un filtru de aer prost pot distruge turbina si uzeaza motorul, un filtru de motorina de calitate indoielnica poate duce la distrugerea pompei de injectie, cu costuri de reparatie foarte mari.

Nu este de neglijat nici calitatea motorinei folosite. Alimentati cu motorina buna, adecvata sezonului, chiar daca este usor mai scumpa.
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Dragomir
sofer avansat
sofer avansat
Dragomir


<b>Masina</b> Masina : mercedes e320
<b>Mesaje</b> Mesaje : 324
<b>Credite</b> Credite : 392
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 09/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 33
<b>Localizare</b> Localizare : intre scaun si volan.

Cum conducem un motor diesel Empty
MesajSubiect: Re: Cum conducem un motor diesel   Cum conducem un motor diesel Icon_minitimeMar Noi 29, 2011 3:10 am

pt conducatorii TDI ,pt unii e o problema in sensu ca nu conteaza e vara , e iarna dai sa mearga fara a gandi insa eu ii indrum pe toti sa citeasca acest topic si aceste informatii pt ca sunt delicat de bune in privinta folosirii un motor diesel Wink
Sus In jos
Sorin
sofer avansat
sofer avansat
Sorin


<b>Masina</b> Masina : bmw e30
<b>Mesaje</b> Mesaje : 253
<b>Credite</b> Credite : 283
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 07/11/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 34
<b>Localizare</b> Localizare : on the road!

Cum conducem un motor diesel Empty
MesajSubiect: Re: Cum conducem un motor diesel   Cum conducem un motor diesel Icon_minitimeMar Noi 29, 2011 3:45 am

da e important cum folosesti motoru cand si in ce situatii pentru ca nu in orice situatia functioneaza la fel uneori e fortat mai mult decat trebe si trebuie sa treci niste trepte pana ajungi sa ii dai in goarna WinkSmileSmileSmileWink
Sus In jos
Razvan
specialist
specialist
Razvan


<b>Masina</b> Masina : peugeot gtx 2.0
<b>Mesaje</b> Mesaje : 376
<b>Credite</b> Credite : 636
<b>Data de inscriere</b> Data de inscriere : 30/10/2011
<b>Varsta</b> Varsta : 39
<b>Localizare</b> Localizare : Bucuresti

Cum conducem un motor diesel Empty
MesajSubiect: Re: Cum conducem un motor diesel   Cum conducem un motor diesel Icon_minitimeMar Noi 29, 2011 9:39 am

Vezi u sunt unii care dau cheie si dai de sare motoru , foarte prost pentru ca pe langa toate daca o si ingrijesti pe langa ca mai si bagi bani in ea sa arate cum iti place trebuie sa ai grija tottusi de ea .
Sus In jos
https://tuning.forummotion.com
Continut sponsorizat





Cum conducem un motor diesel Empty
MesajSubiect: Re: Cum conducem un motor diesel   Cum conducem un motor diesel Icon_minitime

Sus In jos
 
Cum conducem un motor diesel
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Arborele motor - Mecanismul motor
» Opel Insignia primeşte un diesel bi-turbo de 195 de cai
» Cum sa verificati uleiul de motor
» Segmentii - Mecanismul motor
» Biela - Mecanismul motor

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Divertisment :: Coltul incepatorului-
Mergi direct la: